Crònica del Segon Taller Pràctic d’Eines Digitals per a Persones Cuidadores a Barcelona

Crónica del Segundo Taller Práctico de Herramientas Digitales para Personas Cuidadoras en Barcelona

El passat dissabte dia 16 de Setembre, el Centre Cívic Torre Llobeta va ser l’escenari d’un esdeveniment que va marcar una fita en el camí de suport a les persones cuidadores a la ciutat de Barcelona. El “Segon Taller Pràctic d’Eines Digitals per a Persones Cuidadores” on es va presentar l’eina iCuida, desenvolupada per Iniciativa Barcelona Open Data.

iCuida: Una Revolució Digital per a Persones Cuidadores

iCuida és una AppWeb dissenyada amb un propòsit clar: proporcionar a les treballadores de la llar i a les persones cuidadores de Barcelona un espai on puguin consultar i compartir informació de manera col·laborativa. Aquesta aplicació va néixer el febrer de 2018, fruit de diversos hackatons que buscaven solucions a les problemàtiques que enfronten les persones cuidadores en el seu dia a dia.

Durant aquests esdeveniments multidisciplinaris, es va identificar una problemàtica crucial: la manca d’accés a informació específica sobre temes legals relacionats amb la cura a domicili. Aquesta mancança obstaculitza el desenvolupament de la seva activitat i la seva qualitat de vida. Moltes d’aquestes persones treballen de manera aïllada, sense poder contactar amb altres per compartir les seves inquietuds i trobar solucions. Aquí és on iCuida marca la diferència, al proporcionar un espai on totes les persones poden fer preguntes i obtenir respostes relacionades amb la cura i el seu entorn.

Des de juny, ha començat una nova etapa de difusió d’iCuida, amb la presentació de l’aplicació a la seu de Barcelona Cuida, seguida pel primer taller pràctic a juliol. L’objectiu principal actualment, és portar aquestes eines digitals als barris de Barcelona, acostant-les a les persones cuidadores i a les seves comunitats locals. A més, s’estan organitzant trobades comunitàries que abordaran temes de rellevància, com la salut, programada per a mitjans d’octubre.

Des del Centre Cívic Torre Llobeta, es va presentar també en el mateix taller, l’espai “Vila Veina“, destinat a atendre les necessitats de les persones cuidadores, tant professionals com no professionals. Aquest espai busca arribar on sovint els serveis socials no poden, connectant les necessitats de les persones amb possibles solucions a través de diverses entitats del barri.

Es va fer èmfasi en que per utilitzar l’aplicació iCuida, és necessari registrar-se amb la targeta cuidadora emesa per “Barcelona Cuida“, ja que iCuida és un servei de Barcelona Cuida. No obstant això, es va aclarir que les persones cuidadores poden utilitzar l’aplicació durant els 30 dies de marge que tenen per adquirir la targeta cuidadora.

Aprenentatge Pràctic i Més Eines Digitals

El taller pràctic no només es va centrar en la presentació d’iCuida, sinó que també va incloure demostracions sobre com utilitzar l’aplicació, trobar preguntes i respostes, i rebre atenció directa de perfils verificats, com l’Ajuntament de Barcelona.

A més d’iCuida, es van explicar i mostrar altres eines digitals, com cercadors de feina genèrics i portals específics de cerca de feina per a cuidadores, així com recursos en línia per a la formació i la informació.

Un Tancament Especial

Per tancar el taller amb un toc especial, es va dur a terme un sorteig d’un obsequi ofert per Perfumeries Blau, com a mostra d’agraïment a totes les persones assistents per la seva participació activa en aquesta jornada d’aprenentatge i intercanvi.

Aquest Segon Taller Pràctic d’Eines Digitals per a Persones Cuidadores al Centre Cívic Torre Llobeta, va ser un pas important cap a la millora de la qualitat de vida de qui es dediquen a les tasques de tenir cura de les persones a Barcelona. La comunitat de cuidadores pot ara comptar amb iCuida i altres eines digitals per facilitar la seva tasca i l’accés a informació valuosa, contribuint al benestar de tots. Continuem avançant junts!