Crònica Presentació Actualització Projecte Dades x Violència x Dones

Cronica Presentació Projecte DxVxD

El passat dimecres 24 d’abril, Lourdes Muñoz, directora de Iniciativa Barcelona Open Data (IBOD), va presentar l’actualització del projecte Dades x Violència x Dones desenvolupat per IBOD i el seu equip DataWomen. Projecte que també ajuda a difondre Dones en Xarxa. Es la primera actualització de les dues que es faran aquest any.

Antecedents

Ens va posar en antecedents del projecte de Dades per Visibilitzar la Violència Masclista. Un projecte que va començar el 2019 per recopilar l’impacte que tenia la violència masclista, i els serveis públics i pressupostos que els acompanyen per saber si realmente per aquest impacte social, hi ha acompanyament o no, fent una mirada objectiva de les dades.

Va començar com una eina col·laborativa amb un grup d’expertes en violencia masclista per saber quines dades buscar. Després, va seguir  una exploració de dades on es va barrejar persones més expertes en violència masclista amb especialistes en dades. Es varen fer més de 8 exploracions de dades i a partir d’aquí es va muntar el primer portal amb actualitzacions els següents anys (ampliació i actualització el 2021 i actualitzacions el 2022 i 2023)

El 2024 estem amb un projecte bianual que va començar al 2023 i ara s’està fent l’actualització, tot i que també es vol fer una altra ampliació i treballar de manera col·laborativa, amb  dades aplicades a l’àmbit social. Hem decidit buscar dades sobre violencia vicaria i violència sobre els menors. Intentarem cercar dades per ajudar a l’anàlisi d’aquesta valencia.

Arrel d’aquest projecte es va crear un equip estable DataWomen i començar tota una línia de projectes i serveis per aplicar les dades als drets de les dones, en la política pública, i per part d’entitats de dones.
Crònica Dadesxviolenciaxdones

Ampliació actual del portal DadesXViolenciaXDones

L’esquema de les categories de que consta el portal es 

  • Impacte de la violencia
  • Resposta Judicial
  • Recursos públics
  • Covid019 violencia
  • Violencia sexual 

Lourdes Muñoz va anar mostrant les diferents visualitzacions interactives de cada categoria amb dades  actualitzades. Per exemple, va destacar que durant tots els anys de les sèries estudiades, gairebé s’han presentat 300.000 denuncies de violencia  masclista d’on es desprèn que on hi ha més concentració de denúncies respecte a la quantitat de població , es a la demarcació de Tarragona. Un Altre exemple va ser l’índex de dones assassinades que varen fer denuncia previa,  es un índex baix (al voltant del 10%) , dada que es despren de la visualització de dades del portal.

Igualment l’evolució dels ordres de protecció concedides de les dones que posen una denuncia són un 48% que sí que les concedeixen, per tant ni la meitat reben l’ordre de protecció. I catalunya de manera sistematica, està per sota de la mitjana. 18 punts actualment per sota la mitjana, del que es desprèn que tots els recursos no es donen a les dones de forma automática quan demanen protecció.

En l’apartat de violencia sexual a Catalunya, el volem ampliar aquest any. Amb les dades actuals de delictes contra la llibertat sexual i la seva evolució (hi ha hagut un cert increment), la tassa de denúncia per milió de dones de nou és a Tarragona on hi ha proporcionalment més violència.

Tot seguit després de repassar els aspectes  de presentació de dades es va passar a explicar la metodologia de dades 

dxvxd

Metodologia

La directora d’IBOD,  ens va detallar el procés per crear les visualitzacions

  1. Cerca de dades obertes relacionades amb el projecte
  2. Cerca de dades obertes d’interès
  3. Dades actualitzades amb la desagregació desitjada
  4. Creació de les taules (no les agafem ja fetes)
  5. Construcció de les visualitzacions  per generar coneixement representant la informació

“Per tant”, va seguir explicant Lourdes Muñoz, “no només hem creat una web de visualitzacions basada en dades obertes, sino que IBOD ha creat un portal, un repositori de dades sobre els drets de les dones. Que vol dir això?  Normalment els portals de dades obertes els publiquen cada AAPP. El que nosaltres hem fet és, en un sol portal, publicarlos tots classificats per projectes i per temàtiques.Això vol dir que allà hi han datasets en brut, bases de dades classificades documentades per qui les vulgui utilitzar per fer un altre visualització, un altre projecte, per utilitzar-ho per intel·ligència artificial etc.”

Va seguir Lourdes explicant que la següent acció d’aquest any del projecte, després de l’actualització de les dades, serà fer una acció col·laborativa, i ens convida a que l’ajudem a fer possible aportant dades respecte la  violencia vicaria i la repercussió en els menors de la violència masclista, -que no sempre es vicaria-, perquè busquem bases de dades, datasets en open data principalment. Si no ho trobem, s’haurà d’extreure informació de fulls de càlcul i en últim lloc agafar les dades de pdf’s. Ja sigui en l’àmbit mes local o macro això es fa per ampliar el nostre portal de dades i poder donar més dades de valor.

En aquest enllaç trobareu més informació per participar en aquesta acció col·laborativa

 

Activitats d’Iniciativa Barcelona Open Data

  • De manera sistemàtica, i en aquest projecte en col·laboració amb Dones en Xarxa,” fem serveis de webs de dades per a  temes socials d’igualtat, mobilitat sostenible, envelliment saludable… i també en aquest cas estem oferint dues propostes basades en aquesta web de dades, on més persones i organitzacions puguin ampliar alguna activitat o les seves dades.
  • Enviarem informació a municipis per si volen tenir un focus de dades només del seu territori o comparar-les també amb la mitjana de Catalunya per saber que està passant amb la violència masclista amb una mirada macro o en el seu territori d’intervenció publica”
  • Organitzem Datatons. Una datató es un esdeveniment col·laboratiu multidisciplinar per persones diverses on durant tres hores busquen dades i aprenen  de forma pràctica , en aquest cas orientat a la violència masclista. Aprendran on seran les dades i a utilitzaries per poder crear visualitzacions.
  • Ho fem perquè l’equip de DataWoman, un dels seus focus, es la bretxa digital de gènere i les tecnologies de dades amb l’IA que actualment s’estan generalitzant. Pero com que de partida existeix una bretxa digital de gener que no podem obviar, existeix aquesta bretxa que afecta l’ús d’aquestes tecnologies i per tant és important posar el focus a través d’experiències per l’aprenentatge d’ús d’aquestes dades per analitzar i poder decidir basat en dades, la millora de polítiques públiques o funcionament d’entitats o associacions.

Montserrat Pineda Secretària de Feminismes del departament d’igualtat i feminismes de la Generalitat de Catalunya, va intervenir al final de la presentació constatant que aquest projecte ajuda a trencar bretxes. Va afegir que quan les dades que son publiques no estan ben explicades, la realitat de la inversió no es reflexa com a estructura d’aposta política, no es visibilitza. Va acabar donant les gràcies personalment a Lourdes Muñoz i a l’equip DataWomen per el treball realitzat.

Montserrat Pineda

  • Responent a les preguntes de les assistents Lourdes Muñoz explica que IBOD només treballa amb dades obertes publicades per les institucions públiques, per tenir unes dades de referencia el mes creíbles possible. Quan treballes amb dades obertes públiques has de comptar amb les dades que hi han.
  • La idea del projecte es desmuntar un discurs de que les dones tenen tots els recursos i que hi ha molt pressupost per a les dones..El que es necessita son mes recursos per a les dones i està bé que s’hi dediquin recursos públics. Aquest projecte en definitiva, és un instrument que serveix per a la divulgació, per tenir unes dades globals quan vols intervenir en el teu municipi, per exemple.
  • El “producte d’IBOD, el que intentem fer”, va explicar, “és el producte de dades per analitzar a fons un tema, no dedicat a la comunicació generalista sino a la intervenció i divulgació pública, social, perquè persones expertes puguin analitzar les dades i altres entitats les puguin utiitzar i altres recursos públics puguin fer divulgació.
  • El projecte va acompanyat amb sessions de capacitació que es convocaran aviat i de divulgació,  i es faran sessions específiques que enviarem a serveis d’atenció  i entitats de dones especialitzades amb violència masclista o drets de les dones de catalunya.
  • IBOD no pot fer titulars, sino mostrar, comparar les dades perquè algú altre faci les interpretacions, 

En resum, el projecte pretén tenir una doble mirada, fer una eina i acompanyar i disminuir la bretxa digital de gènere en el conjunt de les dones i de les dones feministes i per això a vegades aprenem a la vegada que busquem i altres cops altre gent ens ajuda. Intentem treballar en les dues velocitats , ja que les dues son valides per avançar, va acabar dient al final de l’acte, la directora d’Iniciativa Barcelona Open Data , Lourdes Muñoz.

 

Album Fotos Jornada Presentació Actualització Projecte Dades X Violència X Dones
 
Presentació Actualització Projecte Dades x Violència x Dones

Logo 1
Logo 2