Crònica: Sessió de Drinks&Data compartint experiències al voltant dels projectes d’obertura de dades

Seguint amb el focus posat en l’àmbit local, el passat dimarts 22 d’octubre a les 18:30 va tenir lloc al BlackLab de Barcelona una nova sessió del Drinks&Data on es van compartir diverses experiències relacionades amb la posada en marxa de projectes d’obertura de dades a les administracions. En aquesta ocasió, les ponències van anar a càrrec de Joaquim Dorda, subdirector general de Transparència i Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya, i Pep Budi, cap de Tecnologia de l’Ajuntament de Tarragona.

L’acte va ser presentat per Carmen Lavado, cap d’Informàtica de l’Ajuntament de Gavà i membre de l’equip d’Iniciativa Barcelona Open Data, qui va destacar l’importància de l’Open Data i va posar en valor la tasca pedagògica de l’organització per concienciar sobre la rellevància i utilitat de les dades públiques.

 

El primer dels ponents va ser Pep Budi i va centrar la seva exposició en el projecte que s’està desenvolupant des de l’Ajuntament de Tarragona per posar a disposició de la ciutadania les dades de les accions que duia a terme l’administració local. També va incidir en la necessitat de fer la transició d’un model de treball docucèntric, basat en els documents, a un sistema datacèntric, que tingui com a estructura de referència les bases de dades.

La sessió va continuar amb la ponència de Joaquim Dorda en la qual va explicar línies generals a partir de les quals està treballant la Generalitat per caminar cap a aquest objectiu i va remarcar els múltiples avantatges de l’Open Data. Va posar l’accent en els seus principis de transparència, innovació i retriment de comptes amb la ciutadania.

 

En aquest sentit va posar de relleu dos dels portals amb què compta la Generalitat, uns espais en els quals es troben a l’abast de tothom milers de bases de dades: el portal de Dades Obertes del Govern Obert i els Indicadors d’accés al catàleg de dades obertes. Igualment també destacar eines i serveis públics i privats elaborats a partir de l’ús de dades públiques i projectes periodístics fets a partir de l’obtenció de dades obertes.

Rànquing de municipis amb més compromís per la reutilització de dades

Al final de l’acte i abans d’obrir el torn de preguntes als assistents, Carmen Lavado va fer pública un nou projecte d’Iniciativa Barcelona Open Data i la Diputació de Barcelona per visibilitzar les propostes centrades en la transparència i la reutilització de les seves dades. La inscripció estarà oberta fins el 13 de novembre i el rànquing es farà públic el dia 20 a les 17:00 a l’stand de la Diputació de Barcelona del Smart City Expo. Inscriu-t’hi al formulari!

Les inscripcions poden fer-se al següent formulari:

Podeu consultar aquí les presentacions dels ponents:

Presentació Drinks&Data Joaquim Dorda

Presentació Drinks&Data Pep Budi