Data Gender Compass com a guia pràctica per processar dades de manera feminista

gender data compass

Data Gender Compass és un projecte de Open Data Watch que busca educar els governs i les institucions que tracten amb dades sobre la necessitat que les dades tinguin perspectiva de gènere. Emfatitza en què les dades en l’àmbit internacional no són obertes, i molt poques tenen en compte el gènere.

L’edició del 2023 del Gender Data Compass és una guia pràctica sobre com construir i processar dades de manera que tinguin en compte la perspectiva de gènere. El projecte avalua quantitativament i qualitativament les dades disponibles de 185 països i analitza si s’aplica una segregació de dades per sexe, o si inclouen altres indicadors com feines de la llar.

El Gender Data Compass té cinc dimensions d’anàlisi: la disponibilitat de les dades, és a dir que estiguin desagregades; que siguin de font oberta i fàcilment accessible; els fonaments legals i ètics de cada país en matèria de processament de dades; la capacitat logística i tècnica que té el país d’efectuar una anàlisi de dades feminista, i finalment, la capacitat econòmica que té el país per finançar un processament de dades més profund per incloure la perspectiva de gènere.

La guia també té recomanacions sobre com els governs o institucions d’estadístiques nacionals poden promoure un tractament de dades que sigui inclusiu. Gender Data Compass destaca que és crucial separar les dades per gènere, edat, la raça, ètnia i l’estat socioeconòmic. Per capturar aquestes complexitats, els analistes haurien de desagregar les dades de gènere de manera coherent per múltiples característiques de la població per mostrar la realitat de les dinàmiques de gènere.

Per una visualització més accessible i interactiva, el projecte ha dissenyat un mapa mundial amb els indicadors de transparència, accessibilitat i feminisme de dades de cada país. Consulta la guia del 2023 i el mapa mundial aquí: https://gdc.opendatawatch.com/report2023