Crònica del taller de cocreació iCuida

Cronica Taller cocreació icuida

Iniciem el primer taller de cocreació d’iCuida 2024 amb la participació de l’Ajuntament de Barcelona a través de l’equip de Barcelona Cuida explicant els avantatges de disposar de la targeta cuidadora i els serveis i activitats disponibles per a les cuidadores. Es va explicar que a través de la targeta, s’accedeixen a activitats de tipus formatiu com ara les xerrades amb el col·legi de farmacèutics tractant sobre el dolor, l’insomi, etc. i també a les activitats més o menys lúdiques com a sortides a Monteserrat, al Palau Guell, Sagrada Família, Monestir de Pedralbes, etc. Molt important i també disponible per a les cuidadores, el telèfon de suport emocional gratuït les 24 h del dia, així com un servei jurídic gratuït. Finalment ens van informar que per tenir la targeta cuidadora cal ser cuidadora i viure o cuidar algú a la ciutat de Barcelona.

Ordenacion del tiempo

Tot seguit l’equip d’Iniciativa Barcelona Open Data va prendre la paraula per començar aquest primer taller, posant en context les assistents respecte a l’App iCuida. Es va explicar que aquest projecte que portem desenvolupant diversos anys, és un aplicatiu dirigit a les persones cuidadores de Barcelona, i el significat que s’ha de crear aquest aplicatiu a partir de dades obertes, perquè a través de l’app, les cuidadores poguessin disposar d’informació que altrament seria difícil que la poguessin conèixer. A l’aplicatiu es disposa de resposta oficials de l’ajuntament de Barcelona, a més d’interacció entre les usuàries de l’app.

Després d’aquesta introducció, i d’una explicació sobre com accedir i fer servir de manera general l’app, es van compartir recursos útils per al treball de les cuidadores de la mà d’una experta en tecnologia, Maria Aperador, que va abordar com les eines digitals poden optimitzar aspectes de la vida professional i personal de les cuidadores, com ara la salut i lorganització del temps. La sessió va seguir, dins aquest apartat de recursos, amb l’explicació per part de l’equip d’iCuida de la finestra d’oportunitat que s’obre per a la regularització extraordinària per a persones estrangeres a Espanya a través d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP), que les cuidadores podran seguir a través de l’app iCuida i un grup de Whatsapp.

Iniciativa Lwegislativa Popular

 

En aquest primer Primer Taller de Cocreació iCuida, inicialment es va avaluar el funcionament de l’app acceptant també propostes de noves funcionalitats, per poder posteriorment millorar-la mitjançant un procés de cocreació. Iniciem aquest procés amb una dinàmica interactiva plantejant dubtes, necessitats i recomanacions de les usuàries sobre iCuida al voltant de visualitzacions i dades útils. Es van valorar del 0 al 5 en funció dels interessos i les opinions de les assistents.

Es van explicar els recursos principals amb què compta l’aplicació com és per exemple la localització de refugis climàtics, banys públics, parcs i jardins i residències de gent gran per poder valorar-los per part de les assistents i també proposar canvis i noves funcionalitats. Gràcies a aquesta interacció podrem millorar i fer més útil els recursos i la mateixa aplicació.

Finalment mostrem també diverses temàtiques de dades prèviament identificades per seleccionar les més interessants per a les necessitats de les cuidadores. Les assistents els havien d’ordenar per valorar els que per a elles tindria més utilitat conèixer. Recollim així informació per realitzar posteriorment la millora de l’aplicació iCuida

Funcionalidades iCuida

Els àmbits, les dades que podrien ser útils a les cuidadores sobre les quals es va preguntar van ser:

Fitxer d’entitats ciutadanes (hi ha totes les associacions que hi ha a barcelona)
Espais públics on fer gimnàstica
Circuits per caminar o córrer
Bancs Publicos (mobiliari)
Farmàcies de la ciutat
Punts d’informació i orientació de les dones
Espais de participació (Ateneus, Casals, Centres Cívics…)
Bancs de temps
valoracion propuestas

Com a colofó a aquesta jornada de cocreació es va demanar la participació deixant una pregunta oberta perquè responguessin les assistents, respecte a quines dades que no hauríem contemplat a la nostra proposta podria ser del seu interès disposar. Amb les propostes presentades per les assistents es va procedir a la seva valoració a través de la votació corresponent.

Tot seguit vam poder gaudir d’un petit refrigeri que també va servir perquè les assistents poguessin intercanviar experiències i opinions sobre temes relacionats amb la seva temàtica professional i crear xarxa entre elles.

La propera activitat d’iCuida serà el taller digital de l’1 de juny on esperem poder-nos retrobar. Gràcies a totes les assistents ja que amb la vostra participació, podrem millorar i fer més útil iCuida.
Barcelona Cuida