Presentació i crònica de la nostra participació en el #eapcOpenLab

El passat 13 de desembre, vam tenir el plaer de participar en l’Open Lab de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya. La fundadora d’Iniciativa Barcelona Open Data, Lourdes Muñoz, va dur a terme una sessió en la que va respondre a preguntes relacionades amb l’Open Data.

Per exemple, “Per què la ciutadania ha de fer servir les dades obertes?“, així com la importància de la utilització de l’Open Data: la seva necessitat, si generen coneixement obert, quins beneficis socials generen i quin ha der el paper del sector públic en l’obertura de dades. Al llarg de la sessió, Lourdes va posar de manifest com les dades peremeten empoderar a la ciutadania, i quins són els múltiples beneficis que el conjunt de la ciutadania em podem treure de la seva utilització, en front altres tipus de dades com és el Big Data, amb exemples de casos concrets on, per exemple el periodisme ha estat capaç d’exercir un “control” extern al que es feia en cercles econòmics o guvernamentals, al compartir la informació obertament.

En la seva definició, “les dades i continguts oberts poden ser utilitzats, modificats i compartits lliurement per qualsevol persona per a qualsevol propòsit”. Ara bé, en relació al paper que ha de tenir el sector públic en aquest procès d’obertura, Lourdes va fer tres reflexions. Primer de tot, la societat necessita institucions “obertes” que prioritzin l’Open Data. Segon, les dades obertes són el catal·litzador d’institucions innovadores i obertes o, com es va definir, “institucions xarxa”. Per últim, va destacar el paper que fem a Iniciativa Barcelona Open Data i Barcelona ODI, per a formar en dades obertes, a través de la Formació Acreditada Professional que s’oferta i que dóna resposta a la necessitat de nous llocs de treball en les administracions públiques.

A continuació podeu consultar la presentació de l’acte: