Les claus de la visualització de dades amb Eli Vivas

Parlem amb Eli Vivas, professora de la segona edició del Certificat Visual Data de l’Open Data School que s’inicia el 24 de febrer

En un món digital i de consum accelerat d’informació, la visualització de dades ha guanyat territori per fer arribar el missatge a l’audiència explorant nous formats. Repassem les claus de la visualització de dades amb Eli Vivas, formadora del proper Certificat Visual Data que s’inicia a l’Open Data School BCN el proper 24 de febrer.

Eli Vivas és co-fundadora de l’agència de comunicació de dades StoryData i de la plataforma de verificació de dades Verificat, a banda de professora en diversos masters i postgraus en el camp del periodisme de dades.

  • Per què apostar per formar-se en visualització de dades?

Les dades són la matèria prima per comunicar, avui dia ens em obert al món de les dades i la seva aplicació és infinita. És útil tant per dissenyadors, especialistes de màrketing, analítica de XXSS, treballadors de l’administració que vulguin adreçar-se a la ciutadania o periodistes de dades. Jo mateixa vaig deixar la feina on estava per dedicar-me al món del periodisme de dades i avui dia tenim molta feina. És un camp on hi ha futur i present.

  • Quin valor pràctic tenen les eines que s’ensenyaran durant el curs?

L’objectiu és aprendre a comunicar informació de manera visual i fàcil. L’usuari que avui dia consumeix informació accedeix a través del mòvil, per això és important oferir eines responsive, adaptables a cada dispositiu però també opensource, gratuïtes i estèticament molt visuals per l’usuari final. Les eines que ensenyem al curs ho són, a més que no cal tenir coneixements en programació per fer-les anar.

  • Quin format tenen les classes?

Les sessions del Certificat Visual Data són molt pràctiques i la part bona que siguin 4 mòduls de 4 hores cadascun és que es poden fer moltes coses. D’una banda, sempre toquem la part teòrica (conceptualització), com fer un gràfic, per què escollir un o altre sempre tenint en compte les normes de visualització ja que no cada gràfic serveix per tot. Per la resta, les sessions són totalment pràctiques.

  • Quin perfil té l’alumne i quines sensacions et vas emportar de la darrera edició?

No hi ha un perfil d’alumne al curs, a l’anterior edició hi havia tant treballadors públics com una periodista que buscava especialitzar-se. La facilitat de les eines va fer que el mateix dia de la lliçó, per exemple, ja preparés unes visualitzacions per un tema al diari on treballava.

 

El Certificat Visual Data de l’Open Data School té certificat internacional per l’Open Data Institute. Les classes s’inicien el proper 24 de febrer, per més informació consulta aquí el contingut del Certificat.

Si vols conèixer més sobre la visualització de dades, vine al workshop gratuït Visual data aplicada a la recerca en violència de gènere” que organitza Iniciativa Barcelona Open Data el pròxim 29 de gener.