Open Data Lab: el nostre nou projecte al Baix Llobregat!

A partir del 6 d’Abril donem el tret de sortida a un nou projecte, l’Open Data Lab, un espai de divulgació, formació i promoció de la emprenedoria basada en dades. Volem generar un focus de coneixement i generar oportunitats a partir de les dades obertes al Baix Llobregat.

L’Open Data Lab té tres línies de treball: la divulgació, a través de activitats destinades a promoure la importància i utilitat de les dades obertes entre la ciutadania; l’ecosistema emprenedor, per a generar sinèrgies per a facilitar l’emprenedoria basada en dades obertes; i l’Escola Ciutadana de Dades del Baix Llobregat, projecte que presentarem el proper 6 d’Abril amb un workshop gratuït.

A l’Escola Ciutadana de Dades es donarà formació acreditada per l’ODI (Open Data Institute) al Citilab, el centre d’innovació social i digital de Cornellà del Llobregat. Els alumnes podran aconseguir el nou certificat Open Data App Development, a més dels certificats en Business Professional Open Data (bàsic i avançat).

Formació en reutilització d’Open Data per la empresa o per al desenvolupament d’apps

L’itinerari de desenvolupament d’apps vol generar oportunitats d’ocupació local a través de la creació d’apps basades en dades, donat que aquesta professió és una de les més demandades en l’àrea de Barcelona, on no s’arriben a cobrir tots els llocs de treball. Aquest itinerari és semipresencial i consta de tres certificats; els dos primers coincidents amb l’itinerari Business (de 32 hores, amb 4 hores presencials cada setmana) doten l’alumnat de les competències necessàries per reutilitzar les dades obertes per a activitats econòmiques. Al certificat d’especialització (de 80 hores, amb 4 hores presencials cada setmana i 16 dedicació online) s’adquiriran coneixements de programació per a professionalitzar-se en aquesta àrea emergent.

Per altra banda, l’itinerari Business està orientat a la formació de professionals en la reutilització i aplicació de les dades al món de l’empresa. Inclou els certificats Business Professional Open Data i Business Advanced Professional Open Data, cadascun de 16 hores, on es treballen conceptes com l’economia open data, les dades enllaçades i el legal data, la visualització de dades públiques i el monitoreig de xarxes socials.

Primer workshop gratuït el proper 6 d’Abril

El tret de sortida de l’OpenDataLab serà el dijous 6 d’abril a les 18h30, amb el workshop gratuït “El valor d’obrir les dades per la meva organització”, on també es presentaran els objectius principals de la iniciativa, l’oferta formativa i les diverses accions de divulgació que tindran lloc al llarg de l’any, com ara els Drinks&Data, punts de trobada de la comunitat que ja treballa amb dades obertes o que s’hi vol apropar. Tota l’activitat de l’OpenDataLab tindrà lloc a les instal·lacions del Citilab de Cornellà.

Promoció de la reutilització de les dades obertes per a generar ocupació en l’àmbit local

L’Open Data Lab centrarà la seva formació en la reutilització de les dades i la generació de valors econòmics entorn a les dades obertes, com és el cas de la utilització de les dades per prendre decisions intel·ligents a les pimes, generació de nous productes basats en dades com són les apps. L’Escola Ciutadana de Dades està pensada per a tota persona que li apassioni el treball amb les dades obertes i la visió que el treball amb ells mateixos empoderar actors com la societat civil, estudiants, organitzacions o qualsevol ciutadà que busqui treballar amb dades obertes.

Per a més informació sobre la formació i inscripcions, escriviu a iopendatabcn@gmail.com.

T’esperem el 6 d’Abril al Workshop. Aconsegueix la teva entrada al següent enllaç: