Crònica Presentació iCuida Temporada 2024

Presentació iCuida 2024

El passat dissabte 2 de Març , a les instal·lacions de Barcelona Cuida, es va portar a terme el primer esdeveniment de la temporada, un acte amb un propòsit clau: facilitar la vida de persones cuidadores. 

Vàrem iniciar el cicle d’activitats “Apps que t’ajuden, cuidadora” pensades per ensenyar a treballadores de la llar i de  les cures, totes les aplicacions (apps) i eines digitals que serveixen per tenir més oportunitats de feina i facilitar la tasca de la cura.

Targeta Cuidadora

Aquest acte de presentació va tenir  5 parts:

  1. Presentació i explicació de la Targeta Cuidadora.
  2. Resoldre dubtes sobre la utilització de l’App iCuida a nivell d’usuari bàsic
  3. Explicació de la història, el context de l’app
  4. Explicació de la programació dels actes a desenvolupar la resta de l’any per part d’iCuida
  5. Sorteig d’un massatge entre les assitents gracies a la col·laboracio del centre d’estètica  Blau

En una primera part, des de Barcelona Cuida es va explicar com fer-se usuari de la tarjeta Cuidadora. Puntualitzant que va dirigida tant a les families com a les professionals de les tasques de cura de persones adultes,i que l’app iCuida va dirigida a les treballadores de llar i les cures.

 

Assistents iCuida 020324

Es va donar informació sobre el que ofereix la targeta cuidadora:

  • Agenda d’activitats dirigides a les persones cuidadores. Totes gratuites, activitats dirigides a famílies i/o persones cuidadores professionals.
  • Canal Infocures, activitats i informació específica per a persones cuidadores .S’envia informació filtrada no tan general com en el cas de l’agenda.
  • Assessorament especialitzat, on es dona informació, orientació de forma personalitzada. 
  • Telèfon de recolzament psicològic gratuit.
  • Assessorament i acompanyament juridic. Perque les cuidadores sàpiguen els seus drets i també per ajudar a les famílies a fer bé els tràmits de contractació.
  • Programa de salut per a persones cuidadores, mes dirigit a famílies però hi han moltes  xerrades a càrrec del col·legi de farmacèutics  que col·labora amb la targeta , on hi assiteixen moltes treballadores de les cures i de la llar.
  • Biblioteques. Hi ha 5 biblioteques a bcn on hi ha un catàleg especial vinculat a les cures i on també s’hi fan tallers gratuïts per ensenya a fer servir internet que pot interessar a persones cuidadores 
  • Activitats de gimnastica suau tant per a persones grans com per a persones cuidadores

Seguidament i per part d’Iniciativa Barcelona Open Data, es va fer una detallada explicació de l’origen i el desenvolupament de l’aplicació iCuida desde 2018, fins el dia d’avui. Després d’assegurar-se que totes les assistents podien entrar a utilitzar l’app d’iCuida, es va passar  a donar la informació que es pretenia donar en aquesta convocatòria, que era tota la programació de la resta de l’any.

Activitats iCuida

Es faran 7 tallers  d’eines digitals online gratuites (portals d’e feina, serveis d’autocures, tallers per saber.se cuidar…) en concret:

  • Tres tallers bàsics per explicar la utilització del’app 
  • Dos tallers avançats  ja més tècnics, més especialitzats amb eines  més tècniques i on s’explicrà mes a fons l’aplicació.
  • Dues trobades comunitàries on farem dinàmiques entre les assistents on podrem avaluar l’aplicació i des d’iCuida s’escoltaran les necessitats per millorar-la

Des d’iCuida es va animar a que les assistents puguin difondre  aquestes jornades entre les cuidadores per aixi poder ajudar a mes persones d’aquest col·lectiu.

En la part final de la jornada es van compartir moltes experiències entre les assistents de manera que les preocupacions d’unes  podien ser resolt per altres que ja tenien experiències relacionades amb el tema tractat. 

Finalment es va fer el sorteig del massatge , gràcies a la col·laboració del centre d’estètica Blau
sorteig Blau