Nova web Data sobre bretxes en els drets de les dones

Us presentem la nova web Data sobre bretxes en els drets de les dones, el principal objectiu d’aquesta és ensenyar la potència de les visualitzacions de dades per divulgar les bretxes persistents en els drets de les dones, i la importància de les visualitzacions de dades per prendre decisions públiques.

El passat mes de Març, aprofitant la celebració del dia 8, “Dia Internacional dels Drets de les Dones”, l’equip DataWomen d’Iniciativa Barcelona Open Data com a referent en Data Feminism va decidir iniciar una campanya de visualització de dades sota el nom #DataBretxaWomen.

Els tres objectius concrets que pretenia abordar el projecte són:

-Impactar a través de dades molt clares de la manca d’igualtat ensenyant una bretxa de desigualtat present.

A la web Data sobre bretxes en els drets de les dones trobareu imatges amb bretxes sobre la desigualtat, cada cita mostra una “bretxa data women” a través d’una dada, és a dir, la diferència existent en punts en els aspectes pendents per aconseguir la igualtat plena. Per exemple, #8M #databrechawomen 88 punts de bretxa a la presidència de grans empreses. 6,1% dones i 93,90% homes a les presidències d’empreses de l’IBEX 35 any 2020.

-Utilitzar la potència de les visualitzacions de dades per mostrar els reptes pendents.

Per a cada imatge s’ha creat una fitxa documental per conèixer l’origen de les dades (fonts) i facilitar-ne l’accés a visualitzacions i datasets.

S’ensenyen a través de visualitzacions interactives, fent èmfasi en la forma que hauríem d’analitzar cada visualització per poder treure’n conclusions. Els micro vídeos pretenen formar en l’ús de visualitzacions per poder extreure informació de qualitat per a la presa de decisions.

– Promoure el consum i l’ús real d’open data o dades obertes.

Aquest projecte pretén incentivar l’anàlisi de visualitzacions, que sigui més senzill el consum de dades en formats amigables per a la ciutadania; també convidem a accedir a les fonts de dades o datasets.

Les dades recullen alguns dels reptes pendents per arribar a la igualtat plena; segregació vertical, segregació horitzontal, violència sexual, etc. Totes les visualitzacions s’han extret de projectes encapçalats per IBOD: Dades x Covid-19 x Dones, Dades X Covid19 X Violència X Dones, Dades X Violència sexual, Dades x Prostitució x Dones x SCGramenet, Dades x Dones x Digital, Dones i Poder Local, Dades x Violència x Dones.

Des de l’equip Data Woman esperem que això serveixi per acostar-nos cada dia una mica més a la igualtat plena entre els drets dels homes i les dones.