Crònica: Workshop “Visual Data aplicada a la violència de gènere”

Aquest dijous 29 de gener ha tingut lloc el primer workshop del curs Open Data School Barcelona. El taller ha anat a càrrec de Lourdes Muñoz, presidenta d I’iniciativa Barcelona Open Data, i Maria Macià, periodista de dades.

Lourdes Muñoz ha presentat la nova temporada de formació de l’Open Data School amb la presentació del certificat en Visual Data, que comença el proper 26 de febrer i que anirà a càrrec d’Eli Vivas. El certificat Visual Data està destinat a aprendre a desglossar i entendre tota la informació que transmeten les dades amb eines de visualització pròpies de la comunicació digital actual. Alhora, s’ha presentat el certificat Social Data, que s’iniciarà el proper 22 d’abril.

Durant el Workshop, també s’ha presentat el projecte Dades x Violència x Dones, el portal de dades sobre violència de gènere, recursos públics i resposta judicial a Catalunya 2008-2018 i el portal Datos x Violencia x Mujeres, que busca erigir-se com el portal de cerca de dades sobre l’evolució de la xacra social i el pressupost destinat a tot l’Estat Espanyol.

Durant la presentació, s’han fet públiques algunes de les dades consultables al portal. Pel que fa a la resposta judicial a la violència de gènere, per exemple, Lourdes Muñoz ha explicat que “Catalunya concedeix menys de la meitat de les ordres de protecció demanades, molt per sota de la mitjana espanyola”. D’entre altres dades, també ha destacat la comparativa entre la inversió pública destinada a igualtat i la d’esports en la gran majoria de Comunitats Autònomes, una diferència persistent en el temps. “A més d’exposar les dades, em recopilat els datasets perquè qualsevol persona interessada els pugui reutilitzar”, ha afegit. Pots consultar totes les dades accedint directament al portal.

Maria Macià, periodista en dades i realitzadora de les visualitzacions del portal, ha insistit en el poder de les visualitzacions per mostrar dades objectives “Les eines són facils i intuitives per utilitzar” i “realment us animo molt a formar-vos i saber manipular dades, estem envoltades d’elles”

Després d’aquest workshop, l’Open Data School et permet formar-te en dos àmbits amb els que obtindràs el certificat en Visual Data i el certificat Social Data. La formació en Visual Data s’inicia el proper 26 de febrer, matricula’t!