CRÒNICA: Workshop “Les dades pels nostres projectes”

Ahir, dia mundial de les nenes a les TIC, es va celebrar a l’edifici Mediatic el workshop especial dones “Les dades pels nostres projectes”. Es tractava de conèixer diferents projectes de la mà de dones referents al sector de les TIC que usen dades diàriament en la seva vida professional. Lourdes Muñoz, d’Iniciativa Barcelona Open Data, va presentar l’acte que moderava Sara Díaz, directora de formació i Innovació de Barcelona Activa.  

Ana Freire, fundadora de Wisibilizalas i professora de la UPF, va parlar de tres projectes d’investigació en els quals està treballant ara per ara. “Todos se basan en aplicar técnicas computacionales a distintas necesidades sociales (medio ambiente, salud mental o enfermedades neurológicas en cada caso)”.

Karina Gibert va explicar la seva experiència com a fundadora de Dones COEINF. “Al 2025, un 85% de les professions requeriran alta formació tecnològica i ara per ara, a les nostres aules, només hi ha un 7% d’alumnes dones”. D’aquesta manera, Karina Gibert evidenciava el risc d’exclusió laboral que pateixen les dones si no s’incorporen al món tecnològic. 

Finalment, Núria Majó, informàtica FIB – UPC del CTTI, el projecte de dades obertes de la Generalitat, va explicar com funcionava el portal de dades obertes de Gencat. A través de diversos exemples com el d’un mapa geolocalitzat de totes les fosses comunes de Catalunya, va exposar la feina feta amb un bon exemple de com les administracions públiques treballen cada vegada més amb les dades. “Ara totes les dades de la Generalitat són obertes per defecte. Les úniques que no, són les que estan protegides per llei. Aquest és un canvi de paradigma important perquè abans totes les dades eren tancades i la ciutadania no les podia demanar lliurement”.

L’acte es va acabar amb els assistents exposant les seves preguntes a les ponents de manera propera tot fent un Beer&Chips i compartint experiències per generar coneixement.  

Una de les misions de l’Open Data School és formar a professionals de les dades. Els pròxims certificats que es cursaran aquesta primavera són Data Mapa i Visual Data

Podeu consultar la galeria d’imatges i les presentacions de les ponents: