Crònica: Workshop “Recorregut per dades obertes econòmiques i sociales”

Aquest 4 de juliol s’han reprès les activitats de l’ Estiu Open Data amb un workshop a l’edifici Mediatic. Un dels professors habituals de l’Open Data School, Oscar Caro, ha estat l’encarregat de fer un recorregut pels diferents portals de dades disponibles per a la ciutadania.

Prèviament, la presidenta d’Iniciativa Barcelona Open Data, Lourdes Muñoz, ha presentat els certificats que s’oferiran tornant de l’estiu a l’Open Data School. Principalment, s’ha destacat la titulació de periodisme de dades, que començarà el pròxim 9 d’octubre. “Creiem que les dades són una de les eines més útils per a comunicar informació i fer periodisme d’investigació”.

El recorregut per les dades econòmiques i social ha començat en l’àmbit Europeu, presentant les dades que ofereix l’ Eurostat. Un gran portal de dades, totes elles geo-referenciades perquè puguis veure-les i analitzar-les en un mapa. “Si les dades són el petroli del segle XXI, igual el petroli, les dades s’han de processar perquè en cru no generen cap informació”

En l’àmbit espanyol, Oscar Caro ha presentat el portal de dades de datosgob.es, una font enorme de dades obertes que agrega dades de l’administració general de l’Estat així com de la resta de les administracions públiques.

També s’ha fet un recorregut pel portal de dades obertes de la Generalitat de Catalunya i de l’ajuntament de Gavà, un dels portals pioners a Catalunya i en el qual treballa diàriament Oscar Caro.

La sessió ha finalitzat visualitzant un visor que els Mossos d’Esquadra han presentat fa poc. Les dades obertes, que generen com a ens públic, visualitzades a través de mapes. Visualitzacions de delinqüències com l’assetjament o l’abús sexual, per exemple.

https://youtu.be/-fWVFpyrIwU

A continuació us deixem la presentació utilitzada pel ponent: