Nova expedició de dades per obrir informació pública de salut

expedicio dades salut 2019

L’Expedició de Dades per la Salut, que ha tingut lloc aquest passat 2 d’octubre, ha reunit més de 30 professionals del món de la salut i de les dades.

L’esdeveniment se centrava en la cerca de dades obertes per generar indicadors pels 310 municipis de la província de Barcelona. I ha estat impulsat conjuntament per les àrees de Salut i TIC de la Diputació de Barcelona i per Iniciativa Barcelona Open Data.

Una expedició de dades és una trobada innovadora i participativa que permet identificar un problema o necessitat, mesurar-lo i buscar dades sobre aquest tema per tal d’entendre’l i trobar solucions. Acostuma a durar de 6 a 8 hores i hi participen persones expertes en la temàtica a tractar, a més d’especialistes en buscar i tractar dades (daters), comunicar i crear visualitzacions (periodistes).

La salut, influenciada per l’entorn

La salut no depèn exclusivament de decisions individuals sinó que ve determinada per factors socials, culturals, econòmics i mediambientals entre altres, els coneguts com a determinants de la salut. Podeu veure-ho en aquest gràfic:

Per això, és imprescindible recollir informació sobre tots aquests factors.

El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona treballa per donar suport i per generar estudis i informació per tal que els municipis puguin conèixer l’estat de salut de la població, veure l’evolució de les tendències, planificar, avaluar, etc.

Sònia Chavero, cap de la secció d’Informació i Anàlisi en Salut Pública de la Diputació de Barcelona, ha guiat sobre els indicadors a cercar. Al llarg de la jornada, s’han revisat dades sanitàries, però també no sanitàries, com ara de contaminació de l’aire, de soroll, de la qualitat de les aigües, de malalties, d’infeccions alimentàries,de planejament urbanístic, d’habitatge, de zones verdes, socio-econòmiques, etc. La idea era concretar quines dades impacten en la salut són les imprescindibles per establir un conjunt bàsic d’indicadors locals.

Al final de l’Expedició, els 5 grups han presentat els resultats i conclusions que han extret al llarg del dia. Ben aviat podreu consultar l’informe de la jornada. A més, teniu disponible el vídeo de la jornada i el contingut de les xarxes socials amb l’etiqueta #DadesxSalut.