Crònica Trobada comunitària “Millorant les postures en els moviments de les cuidadores”

_Cronica Fisioteprapia per a cuidadores

El passat dissabte 21 d’octubre, iCuida va organitzar al Casal de Barri Congrés-Indians la primera trobada comunitària “Millorant les postures en els moviments de les cuidadores”.

En primer lloc, la referent territorial del servei Vilaveina al casal de barri Congrés Indians, ens va explicar que és un servei gratuït de l’Ajuntament de Barcelona on informar-se dels recursos i serveis més propers per tenir cura d’altres persones.

Seguidament, l’equip d’iCuida va informar les presents que l’App d’iCuida serveix per consultar i compartir informació de manera col·laborativa per i per a les treballadores de la llar i cuidadores de Barcelona. Es va subratllar que a l’App es trobaran perfils verificats d’associacions i entitats relacionades amb les treballadores de la llar i cuidadores, fet que permet donar més autoritat a les respostes i aportacions.

Pel que va ser pròpiament el taller de fisioteràpia per a cuidadores, l’experiència de Gabriela Belén Walde i Mariona Illa va servir per donar consells útils i mostrar a les cuidadores com fer els moviments adequats per reduir lesions i dolors.

No es va passar per alt que a més de saber com interactuar amb la persona a cuidar, és important per a la cuidadora cuidar-se, perquè tal com es va afirmar a la xerrada: “per poder cuidar, primer cal saber cuidar-se”

En la interacció amb les assistents, Gabriela i Mariona van ajudar a aclarir molts dubtes que van sorgir en les dues intervencions:

Per prevenir el dolor a les cuidadores es va recalcar la importància d’enfortir els músculs, i es van donar consells sobre com manipular pesos per prevenir lesions musculars. Es van ensenyar tècniques sobre com moure pesos i també sobre com evitant males postures durant el dia, es podia ajudar a prevenir lesions i dolors associats a elles.

Sabíeu que l’estrès multiplica el dolor? Es va parlar sobre diferents maneres de prevenir i lluitar contra l’estrès a partir de pràctiques que les cuidadores haurien de poder realitzar com són , Ioga i meditació, fins i tot Pilates, Zumba….. en definitiva es va recomanar que realitzessin activitats en què el moviment fos part consubstancial d’elles.

– A preguntes de les assistents es va reprendre la part pràctica de la jornada ensenyant i explicant estiraments d’esquena que es poden fer perfectament al llit tombats, per així tenir una postura corporal millor en realitzar els treballs propis de les cuidadores.

Finalment i des d’iCuida, es va donar una visió genèrica sobre diferents apps i tutorials en línia perquè les cuidadores tinguin la informació a prop sempre que en necessitin.

Al refrigeri final, les cuidadores van poder intercanviar opinions amb Mariona i Belén, i alhora aprofitar per teixir xarxa entre elles.

Fisioteràpia per a cuidadores