Crònica Acte Repte Sant Boi La Tecnòloga

El passat dijous 5 de maig al Coboi Lab, es va donar lloc l’acte de presentacions i entrega de premis del “Data Viz Challenge La Tecnòloga” organitzat des de l’Ajuntament de Sant Boi en el marc de “La Tecnòloga, Campus de ciència i tecnologia”.

El “Data Viz Challenge La Tecnòloga” ha estat un repte obert a qualsevol persona amb habilitats i capacitats per cercar dades obertes, analitzar-les i visualitzar-les, en dues categories: categoria juvenil  i categoria adulta. Les persones participants havien de  crear una o varies visualitzacions de dades per explicar, informar o generar coneixement sobre la realitat de les escletxes digitals de gènere  i sobre la situació de la igualtat de gènere en la ciència i les tecnologies. Utilitzant les dades per a mesurar l’estat de la igualtat efectiva de les dones a aquest àmbit. Les visualitzacions havien d’estar basades en open data o dades obertes publicades per diverses administracions.

L’acte va començar amb la benvinguda de Sensi Domínguez, regidora de l’Ajuntament de Sant Boi i la presentació del repte de Lourdes Muñoz, presidenta d’Iniciativa Barcelona Open Data. 

Tot seguit els diferents participants (primer la categoria d’Adults i després la Juvenil) van explicar com havien desenvolupat els seus treballs al jurat i al públic, les dificultats en la cerca de dades obertes i les conclusions extretes.

L’acte va transcórrer en un ambient constructiu, i un cop finalitzades les presentacions el jurat es va retirar per escollir els projectes guanyadors tant en la categoria juvenil i adulta. Expressada la dificultat que havia implicat l’elecció per la qualitat de molts dels treballs, es va passar a l’entrega de premis als participants que a més anirà acompanyada de la publicació dels treballs a l’Exposició Virtual “Dades per a la igualtat de gènere en la ciència i la tecnologia” a la web de l’Ajuntament de Sant Boi.

Finalment, tots els participants juntament amb els organitzadors van concloure de la importància que té utilitzar la potència de les dades per a informar i sensibilitzar sobre els reptes pendents per assolir la igualtat de gènere a tots els àmbits de la ciència i les tecnologies digitals.  Generar coneixement a partir de les dades per a eliminar les  escletxes digitals de gènere existents per assolir una participació plena de les dones en la construcció de la societat digital i la ciència.

Mira totes les fotografies a l’àlbum Acte Repte Sant Boi LaTecnologa!