Crònica del Workshop en Periodisme de Dades #RelatsOberts1O

Dimecres 13 de Desembre vam tenir l’orgull de presentar en societat #RelatsOberts1O, el primer projecte nascut de la nostra Titulació en Periodisme de Dades i realitzat Carina Bellver, Sílvia Galilea i Laia Brufau, tres alumnes de la titulació. També vam comptar amb Eli Vivas, directora de la titulació, i Lourdes Muñoz, fundadora d’Iniciativa Barcelona Open Data. Gràcies a BlackLab Brewhouse per donar-nos la oportunitat de fer el workshop a tan bell lloc!

Aquest workshop va ser molt especial perquè vam tenir la oportunitat de conèixer de primera mà els resultats d’Story Data BCN, un projecte únic en la seva espècie i que aplica el Periodisme de Dades al referèndum de l’1 d’Octubre, per tal de generar un relat i una història a partir de les dades.

#RelatsOberts1O analitza l’1O a través de les dades de les xarxes socials dels polítics: quan i com van piular al llarg de la jornada; i, a més a més, agrupa les vivències de ciutadans i genera un relat coral de l’1O a través de les seves històries. “Volíem digitalitzar la memòria històrica per a poder compartir-la i deixar-ne rastre, que no es quedès perduda a les xarxes socials” (Silvia Galilea, @silviagalilea).

Ara bé, per tal d’agrupar els relats “era essencial certificar que tots els relats eren reals i que es poguessin contrastar: amb altres històries, mitjans de comunicació…“. Alguns dels punts més destacats va ser, per exemple, les frases que van resumir l’1O a les xarxes socials, on clarament va guanyar “una muntanya d’emocions“. Com va destacar Laia Brufau (@lbrufau) “darrere de cada vot hi havia una història“.

En tot aquest projecte, les dades obertes han jugat un paper clau, sobretot per la seva naturalesa “les dades obertes no són competitives: és un treball en equip continu i amb un feedback que en altres àmbits no hi ha. Ens permeten veure què hem fet malament i això a nivell professional és molt beneficiós“, com va destacar Carina Bellver (@Kaarins).

Twitter va ser essencial durant l’1O, ja que va esdevenir la font d’informació principal sobre tots els esdeveniments de la jornada i va ser utilitzada per tots els polítics. El relat polític a través de Twitter és possible gràcies al Periodisme de Dades!

Després de presentar Story Data BCN, Lourdes Muñoz (@lourdesmunoz) va fer algunes reflexions molt interessants sobre el paper de les dades en la societat actual, i més en concret, en l’àmbit del periodisme. “La informació pública ha d’estar a l’abast de tothom per poder fer projectes: professionals, personals, públics… Les possibilitats professionals que ens dóna l’Open Data són moltíssimes, entre d’elles el Periodisme de Dades.

Per últim, Eli Vivas (@eli_vivas) va remarcar la importància de la formació en aquest àmbit, ja que “pocs periodistes s’especialitzen en les dades, però cada cop més les redaccions tenen la seva secció de Periodisme de Dades. Per tant, és una opció i una aposta de futur“.

Si vols formar-te com a periodista de dades ja està oberta la matrícula de la propera edició de Periodisme de Dades (comença el 8 de Febrer).