Crònica De- Conferència. Projectes visualització de dades COVID19

La Setmana #OpenDataBaix 2020 organitzada per Iniciativa Barcelona Open Data conjuntament amb el Citilab de Cornellà para difondre oportunitats de dades en el nostre entorn. Dijous 5 de novembre hem tingut la De-Conferència “Projectes de visualització de dades per afrontar el repte de la pandèmia COVID19”. Lourdes Muñoz fundadora Iniciativa Barcelona Open Data, va iniciar la sessió destacant la rellevància de posar en comú els projectes de visualització d’Open Data en temps de pandèmia per la COVID19, va fer una petita presentació de cada De-Conferenciant i va presentar el format 7+3 (Intervenció inicial + preguntes concises) sent un format àgil i dinàmic.

 

Hem pogut conèixer molts projectes de visualització de dades de la COVID19. Ha iniciat Eli VivasCofundadora de Story Data Bcn, ens ha parlat sobre “Periodismo necesario” amb aquest projecte ha mostrat la desigualtat en els barris i per sexe. Fins que no va aparèixer les dades per sexe no es va poder veure que van morir més dones.

 

Després ens ha explicat el seu projecte Laura Aragón Periodista de dades a La Vanguardia va parlar sobre “COVID19 del caos de les dades a la necessitat informativa”. La característica d’aquesta pandèmia ha sigut la disparitat de les fonts i dades, ja que canvia contínuament les dades històriques.

 

Ferran MasAssessor Noves Tecnologies ens ha explicat el seu projecte “Alerta COVID19 Bot” és una eina basada en #OpenData que permet accedir a les dades, comprensibles i senzills per a tothom. Sobre les incidències i ara també les incidències en els centres educatius.

 

Stefania KobsarChemist and Data Scientist ha creat un software “Coronavirus en Python” per poder descarregar de forma automatitzada diferents fons de dades i formes per produir les dades més fiables. Cada persona pot decidir quins fons vol consultar.

 

Victor BoxPhysicist and Data Scientist amb el seu projecte “El manteniment d’una visualització de dades”. Ens ha explicat sobre el repte del COVID19 “Cada dia tenim noves dades i cada visualització s’ha d’incorporar les dades actualitzades possibles”. El seu projecte es basa en la transformació de dades com diverses eines gratuïtes

 

Juan Jose OrtillesConsultor & Creador de EDA ens ha explicat “COVID al meu voltant i la meva escola”. “Gràcies al fet que tenim dades obertes he pogut crear una visualització que a mi m’interessa seguint les meves preocupacions”. En el seu cas per conèixer l’evolució de la pandèmia en el meu l’entorn del dia a dia. Es tracta d’un exemple d’ús directe de la ciutadania amb les dades, l’existència de dades obertes accessibles es poden utilitzar per a aquest cas i a més les dades per organitzar altres entitats, una persona individual per poder buscar i seguir les dades necessàries sense intermediaris.

 

Jordi SerraCap de la Unitat de Sistemes d’Informació i Disseny de Processos, va parlar sobre “Visualització de dades com eina de gestió al Consorci d’Educació de Barcelona”. Un projecte de visualitzacions orientades a les necessitats finals, processades i genera les fonts d’informació orientada als usuaris finals de centres educatius de Barcelona. Cada projecte de visualització està creat i orientat a l’usuari final, a partir de fons diversos de dades es s’unifiquen perquè es puguin utilitzar.

 

La De-Conferència.“Projectes de visualitzacions de dades per afrontar el reptes de la pandèmia COVID19” i la Setmana Open Data Baix Llobregat 2020 es celebra gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Cornellà, AMB Àrea Metropolitana de Barcelona, El Citilab y Iniciativa Barcelona Open Data.

Vols mirar les captures de vídeo amb els missatges principals de les De-Conferència #OpenDataBaix 2020 ?

Presentacions de els De-Conferenciants #OpenDataBaix 2020