Qüestionar, visualitzar i actuar: les ensenyances de Data Feminist

El libro Data Feminism, escrito por Catherine D’Ignazio y Lauren F. Klein, fue publicado en febrero de 2020, pero aún sigue causando revuelo a través de los medios, la academia y el activismo digital.

En la societat de la tecnologia en la qual ens trobem, ja s’ha debatut molt sobre les dades i el poder que aquests comporten en múltiples nivells. No obstant això, encara queden Espais en els quals s’ha perpetuat la visió patriarcal, de manera que no queda una altra opció més que irrompre en ells i canviar les narratives.

Data Feminism és un d’aquests llibres. Les seves autores, Catherine D’Ignazio i Lauren F. Klein, tenien com a Objectiu que es visibilitzarà com es pot oferir una perspectiva de gènere en el món de les dades. Publicat en febrer de 2020, el llibre s’estructura Al voltant de 7 principis establerts per al Feminisme de les Dades.

D’aquests, destaquem els següents punts:

  • La informació desagregada en diferents variables és prioritària per comptabilitzar pertinentment. Com s’esmenta en el capítol 4, això treu a identificar millor les Necessitats de les persones o inclusiu a repensar desigualtats que no es consideraven com a tal. Així, les dades Tenen la capacitat d’atorgar-nos un diagnòstic precís.
  • Hem de recordar que les dades disten de molt de ser neutrals. D’Ignazio i Klein (2020) ho plasmen de la següent manera:

“El feminisme de les dades afirma que les dades no són neutrals ni Objectius. Són el producte de relacions socials desiguals i aquest context és fonamental per a realitzar una anàlisi d’ètica precisa.”

Vivim en un sistema patriarcal en el qual no han Estat incloses les veus de Totes les persones. És per ells que a l’hora d’acer ús de dades obertes, cal considerar el context en què van ser desenvolupats, així com els factors i condicions polítiques i socioculturals en joc.

  • A causa de les veus de les dones continuen sent minoritàries en l’àmbit de la tecnologia, és de summa importància visibilitzar el paper que tenen en els projectes desenvolupats, així com valorar l’impacte que aquests puc llegar a tenir en les vides quotidianes. Amb això, les autores passen a l’acció, de manera que les dades propicien la difusió de coneixement, l’aplicació de tallers, la publicació de textos acadèmics, o l’inici d’un moviment social.

Exemples d’això ens els brinden les autores en les conclusions del llibre:

  1. Feminindex : Eina que visualitza el posicionament de les i els candidats polítics a l’Argentina davant de temes relacionats amb l’agenda de gènere.
  2. Data for Black Lives (D4BL) : Xarxa d’activistes i científiques que fan ús de les dades per generar un canvi en les vides de les persones negres juntament amb l’empoderament.
  3. Conflict Urbanism: Colòmbia : Projecte interactiu de visualització de dades sobre el desplaçament forçat a Colòmbia.

Aquests i molts altres projectes més ens fan veure que “Hi ha canvis importants fora dels datasets i fora de com fem servir les dades en què hem treballat en conjunt” (De Ignazio en Medium, 2020).

Cal destacar que el llibre pot ser obertament consultades a la web, sent un gir innovador davant les dinàmiques de la mercantilització del coneixement. Gràcies a Això, les autores de Data Feminism són un gran Referent en demostrar que les idees manifestades en el llibre tenen la possibilitat de portades a terme.

Des d’Iniciativa Barcelona Open Data volem reconèixer a Catherine De Ignazio i Lauren F. Klein per tan important treball i pràctica. Aquesta publicació coincideix amb la nostra filosofia d’organitzacional, en conjugar la perspectiva de gènere i les dades com a eines clau per a acer enfront dels desafiaments estructurals trobats en les desigualtats. La investigació aplicada i sumi respectiva Difusió ens permetia avançar en el context de la lluita pels Drets de les dones.

Anima’t a llegir Data Feminism i forma part del diàleg!

 

Fuentes bibliográficas

D’Ignazio, Catherine, y Lauren Klein (2020). Data Feminism. Cambridge, MA: MIT Press.

Medium (2020). Q&A: Catherine D’Ignazio and Lauren Klein on Data Feminism. Recuperado el 29 de octubre de 2020 de: https://medium.com/people-ai-research/q-a-catherine-dignazio-and-lauren-klein-on-data-feminism-b3f6c1516f13