Crònica: Workshop recorregut per les dades obertes de la Generalitat

La Setmana de l’Open Data ha començat amb un workshop matiner on la Núria Majó, informàtica FIB – UPC del CTTI, el projecte de dades obertes de la Generalitat, ha explicat, de manera pràctica i participativa, el funcionament del portal de dades de la Generalitat de Catalunya.

“La llei de transparència va suposar un canvi de paradigma i es va passar a que accedir a les dades sigui un dret de totes les persones”. La sessió ha començat amb una explicació general del que són les dades obertes i el context en què es troben.

A continuació, la Núria Majó ha explicat totes les possibilitats que ofereix el portal de dades obertes de la Generalitat. Visualitzacions sobre què hi ha al mateix portal, quin tipus de dades hi pots trobar, conjunts de dades i enllaços externs, etc. “La voluntat del portal de dades obertes és ser un catàleg de tot el que hi ha. L’objectiu seria tenir-ho tot carregat dins del mateix portal però en alguns casos no ho podem fer i aleshores el que fem és referenciar-ho amb enllaços externs”.

Eines com Carto o Power BI, són algunes de les que s’han explicat per poder treballar amb les dades obertes i fer-ne visualitzacions i anàlisi de dades. Les dades estan al núvol i algunes d’aquestes eines et permeten agafar-les a través d’enllaços API.

“Com a ciutadans podem demanar les dades que vulguem a la Generalitat. La llei de transparència garanteix que t’ho han de donar” ha dit Núria Majó en referència a una pregunta sobre què fer quan no trobes les dades que busques al portal. A continuació ha ensenyat una visualització amb les dades que s’han sol·licitat i les que s’han donat i les que no.

La ronda de preguntes final ha portat a la dicotomia entre la protecció de dades i l’obertura de les dades públiques.  “L’ anonimització de les dades ha de ser responsabilitat de qui genera les dades, no directament del portal” ha explicat Núria Majó.

Demà dia 27 de juny hi haurà les jornades d’innovació econòmica i social i l’exploració de dades