Comença la nova temporada de l’Open Data School

Ahir, dijous 24 de gener, es va celebrar l’acte d’inici de temporada de l’Open Data School al Cibernarium, amb un workshop sobre periodisme de dades de la mà d’Eli Vivas i Ferran Morales.

Lourdes Muñoz, presidenta d’Iniciativa Barcelona Open Data, va presentar el nou trimestre de formació que comença el pròxim 6 de febrer. “Estem convençuts que si hi ha molta informació pública però no treballem l’accés a les dades només augmentarem l’escletxa ja existent” va dir fent referència a un dels motius pels quals l’associació va néixer; fer difusió i formació sobre les dades obertes.

Va aprofitar per presentar l’estudi finalitzat en conjunt amb la Generalitat i la Diputació de Barcelona sobre la reforma horària i pràctica esportiva.

L’objectiu d’aquest estudi era conèixer quina és la realitat horària de la pràctica esportiva dels catalans. Quan fan esport els catalans? Quines diferències hi ha entre els municipis? En quines franges horàries s’acostuma a fer més esport? Tot això amb la intenció d’establir uns criteris del sector pel que fa a una possible proposta de reforma horària.

Aquest primer trimestre de formació de l’Open Data School, comença amb la titulació professional en periodisme de dades i continua amb el certificat en governança.

Eli Vivas, co-fundadora de StoryData i la directora de la formació en periodisme de dades de l’Open Data School, va explicar que, actualment, els mitjans tenen una necessitat imperiosa de generar contingut de qualitat. “Per això aposten per fitxar periodistes de dades”. Una de les coses que més va remarcar fou que a diferència d’abans, ara mateix la informació està a la xarxa i pots interactuar amb ella, no només creure’t tot allò que t’arriba a través dels mitjans. Aquest és un dels motius pels quals els periodistes aposten per aprendre com tractar les dades.

Ferran Morales, infografista del Mundo Deportivo per més de 20 anys, va presentar diversos exemples pràctics de tot allò que es pot aconseguir amb la visualització de dades. A través de projectes seus com infografies del diari on treballa o la guanyadora d’un premi Historia de Zainab, va voler remarcar que “és molt important tenir bones bases de dades i moltes vegades, per tal d’optimitzar-les, les has de fer de zero”.

Presentada la formació i després de la introducció al periodisme de dades de la mà d’Eli Vivas i Ferran Morales, es va fer un sorteig entre els assistents per guanyar un descompte del 50% en els certificats i un 2×1 en els cursos de l’Open Data School.

Si vols formar-te com a periodista de dades, matrícula’t a la titulació professional en periodisme de dades ( inici 6 febrer).

Podeu consultar els tuits de l’acte amb el hashtag: #formacioOData

Teniu la galeria d’imatges al nostre Flickr

També teniu tots els vídeos al nostre canal de youtube: Acte d’inici de temporada 2019

Aquestes són les presentacions dels dos ponents del workshop. La primera és d’Eli Vivas i la segona és un enllaç a la presentació de Ferran Morales.