Open Data Day 2018: Crònica, vídeo i fotos

Dissabte 3 de Març va ser el Dia Internacional de les Dades Obertes. És una celebració anual de les dades obertes arreu del món. En aquesta, la setena edició, s’han organitzat de forma descentralitzada més de 400 esdeveniments locals al voltant del globus. El tipus d’accions que es realitzen aquest dia van encaminades a crear aplicacions, visualitzacións, alliberar dades o publicar anàlisi sobre l’estat de les dades obertes. És una oportunitat per mostrar els beneficis de les dades obertes i fomentar l’adopció de polítiques de dades en Governs, iniciativa privada i societat civil.

Iniciativa Barcelona Open Data, juntament amb Ideograma, hem organitzat per tercer any consecutiu un esdeveniment a l’emblemàtic espai de La Fàbrica Lehmann. Vam compartir una jornada centrada en la Reutilització de Dades i en la que vam conèixer projectes molt interessants i que aborden les dades obertes des de vessants diferents.

Antoni Gutiérrez-Rubí (CEO d’Ideograma) i Lourdes Muñoz, co-fundadora d’Iniciativa Barcelona Open Data, van donar la benvinguda i van presentar el contingut de la la jornada de l’Open Data Day 2018. Carlos Guadián va fer un repàs als projectes de reutilització de dades que es presentarien al llarg del matí.

El primer projecte presentat va ser Story Data BCN, un projecte que utilitza el periodisme de dades per generar un recull de memòria col·lectiva amb les dades extretes del referèndum de l’1 d’Octubre. El projecte ha estat fruit de la primera promoció de la Titulació Professional en Periodisme de Dades que impartim des de l’Open Data School BCN, i ha estat realitzat per Carina Bellver, Silvia Galilea, Laia Brufau i Eli Vivas. “Story Data BCN fa de nexe: l’objectiu és ser una agència de comunicació basada en el Periodisme de Dades“. Algunes de les dades més singulars van ser, per exemple, que dels 557 mitjans de comunicació a Espanya, només 16 estan treballant actualment amb Periodisme de Dades, com ho fa, per exemple, Nació Digital.

Mercè Fígols ens va presentar el projecte Repte Barcelona Dades Obertes, impulsat des de l’Ajuntament de Barcelona i que fa focus en l’educació i els alumnes dels instituts “els futurs reutilitzadors són a les escoles“. Com va destacar “Publicar dades ens obliga a millorar el tractament que fem de les dades i suposa una millora dels serveis ciutadans, generen activitats econòmiques… és un exercici de transparència del consistori amb un creixement de les bases de dades disponibles“. A través del projecte Repte Barcelona Dades Obertes faran tallers, projectes i tutelaran en un concurs entre diferents centres educatius.

El següent projecte va ser el de Concha Catalan amb Innovation Human Right (ihr.world), una iniciativa d’Open Data sobre les víctimes de la Guerra Civil Espanyola. A través d’una base de dades centralitzada en el Franquisme i la Guerra Civil qualsevol pot investigar què va passar amb les més de 228.000 víctimes de desaparició forçada i fins i tot endur-se una sorpresa i trobar familiars. “L’objectiu és fer que les dades de les víctimes del Franquisme i la Guerra Civil siguin reutilitzables“. Un projecte molt interessant i amb una vocació social!

També vam descobrir el projecte Digiwhist, presentat per Simona Levi (Xnet) i Ricardo Milani. Digiwhist recupera les dades de contracció pública de tota Europa a través d’una eina que permet descobrir irregularitats en els contractes públics. Una eina de transparència i de fiscalització, que ens permet detectar fraus i així poder denunciar-ho i “fer justícia amb els diners de tots els ciutadans“. També van presentar OpenTender, una plataforma que permet buscar i analitzar les dades de licitacions de 33 jurisdiccions diferents de tota Europa.

Per últim, vam presentar el nostre nou projecte, la Plataforma “Comunitat Coneixement”, un portal on poder recopilar i compartir el coneixement relatiu al OpenData. El contingut de la plataforma es crea de forma col·laborativa gràcies a la comunitat d’usuaris i professionals del OpenData. L’Eduard Gil, en Raül Sánchez ens van explicar com funciona aquesta plataforma. Ja us podeu registrar i començar a compartir continguts i projectes: compartir.iniciativabarcelonaopendata.cat

A l’esdeveniment es van mostrar alguns dels continguts creats. El més destacat fins a la data és la wiki de Casos d’Ús de Reutilització d’Open Data, on s’han incorporat projectes i experiències de reutilització econòmica com Adjudicacions TIC i Tender.co, que ofereixen serveis de consultoria i cercador de licitacions públiques, o Fundera, que ofereix serveis de recerca i assessorament per trobar finançament. També s’han incorporat aplicacions de transport públic com Bus Gijón o El meu Tren, o Cervells en Moviment, on s’ha analitzat la mobilitat del personal científic entre països.

Com a cloenda de l’Open Data Day, Lourdes Muñoz va destacar com s’ha posat l’accent en la reutilització de les dades al llarg d’aquest Open Data Day 2018. “El fet de publicar dades no implica que automàticament es reutilitzen. Són molt importants les accions públiques per a ajudar a les persones i donar eines per a que puguin extreure valor a les dades”. Des d’Iniciativa Barcelona Open Data creiem que a l’espai d’internet els béns comuns com les dades obertes poden ser utilitzades per la ciutadania i per tant poder treballar amb coneixement obert.

Gràcies a tots i totes els/les assistents per fer d’aquest un Open Data Day memorable! En especial gràcies a Ideograma i a tots els ponents. Ens veiem l’any que ve amb més Dades Obertes!

No us perdeu la nostra galeria de fotos a Flickr de l’Open Data Day 2018:

Open Data Day 2018

1 Trackback / Pingback

  1. Open Data Day 2018: Crònica, vídeo i fotos – CatEi

Comments are closed.