Empreses de dades obertes. Una radriogafia

“Una empresa de dades obertes utilitza, produeix o inverteix en les dades obertes com un aspecte fonamental del seu treball”, defineix el ODI – Open Data Institute– en presentar l’Informe sobre Empreses dades obertes del Regne Unit que analitza 270 empreses de dades obertes localitzades a Regne Unit.

En aquest estudi podem veure moltes pistes sobre el potencial d’oportunitats econòmiques que suposa l’“Open Data” al nostre país, ja que Regne Unit és un país pioner en obertura de dades i porten uns anys d’avantatge en el procés d’obertura de dades públiques i, en conseqüència, en la generació d’activitat econòmica basada en aquestes dades.

Podem extreure aquestes conclusions de l’estudi:

– Les companyies de dades obertes varien en edat, en grandària i en els sectors en els quals treballen.
– L’ús de dades obertes no només ho dominen les noves empreses i les empreses joves. De fet, més d’un terç (39 %) de les empreses de dades obertes que descobrim tenen més de 10 anys d’edat.
– El 70 % són empreses “micro” o pimes, amb menys de 10 empleats.
– Moltes companyies de dades obertes (54 %) treballen en el sector de les IC (Informació i Comunicació), però la resta treballa en altres 12 sectors: 21 % són professionals, científics i tècnics, 11% administració d’empreses serveis, el 5% arts, entreteniment recreatius.

 

Com estan utilitzant les empreses les dades obertes?
Les empreses estan utilitzant les dades obertes per identificar les oportunitats de negoci, crear nous productes i serveis i desenvolupar nous models de negoci.

Quines dades són més valuosos per a les empreses?
Les empreses de dades obertes utilitzen gran varietat de dades: la majoria (70 %) utilitzen dades de fonts governamentals i el 49% utilitzen les dades obertes de fonts no governamentals. Les fonts de dades governamentals més utilitzades són: Companies House, Transport for London, Agència de Medi ambient, Oficina de Meteorologia i el Servei Nacional de Salut. Les fonts no governamentals més utilitzades són iniciatives open com OpenCorporates (dades generades per les empreses), iniciatives sense ànim de lucre com p-lei.org, o projectes comunitaris com DBpedia , DMOZ , Geonames i Wikimapia.

Quin tipus de dades utilitzen per les empreses?
Les dades obertes més utilitzats són les dades geoespaciales: els utilitzen el 57% d’empreses de dades obertes Regne Unit. El proveïdor governamental més utilitzat és Ordnance Survey; i el no governamental, OpenStreetMap.

 

El 43 % de les empreses utilitzen dades de transport. S’utilitzen dades governamentals com a tràfic en temps real, emissions de C02 o dades de transport.
Les dades ambientals també són molt utilitzats i els usen el 42 % de les empreses de dades obertes.
Les dades demogràfiques també són útils per a les empreses. El 18 % usa dades de l’Oficina Nacional d’Estadístiques (ONS).

Font: Open Data Institute (2015) Open data means business: UK innovation across sectors and regions. London, UK.