Formació del Open Data Institute arriba a Barcelona

imagen_formacion_formafores_trainers_odi-2

per Sandra Lomas Pena (@sandralomas)

Els reptes de les organitzacions actuals passen inevitablement pel tractament de les dades. El seu impacte en el model de relació amb els clients, en la gestió interna dels processos i en el valor del producte comporta desenvolupar la funció analítica com mai abans en el temps.

Governs i administracions públiques no han derestar al marge de l’entorn que les envolta, més aviat n’haurien de ser motor i espai idoni pel mètode assaig i error. Les dades obertes són la clau d’aquest paradigma on públic i privat es troben, on ambdues realitats col·laboren en la creació i prestació de serveis.

Contribuir a identificar i fer factible l’obertura de les dades públiques és l’objectiu principal de l’Open Data Institute (ODI). Una organització fundada l’any 2012 i que aquest mes de setembre s’implanta a Barcelona per fomentar la publicació de dades obertes, liderar projectes de formació en aquest àmbit i estimular la ciutadania a la seva reutilització.

Iniciativa Open Data Barcelona és l’entitat responsable de connectar Catalunya amb aquesta organització internacional en la forma del Barcelona ODI Node per tal d’incloure aquesta ciutat a la xarxa mundial de persones i comunitats que inspiren la innovació oberta i formar a professionals i interessats en les eines necessàries per innovar mitjançant les dades.

Per fer efectiva una formació al més alt nivell sobre el desenvolupament de negocis o com comunicar històries inspiradores a partir de les dades obertes, aquest mes d’agost he pogut compartir una setmana d’intens treball amb els companys de la seu central de l’ODI a Londres i obtenir l’acreditació com a formadora oficial.

Més enllà de la intensitat que implica el programa “Train the Trainer” per esdevenir capaç de dissenyar, crear, impartir i avaluar formació de qualitat i interactiva en dades obertes a Catalunya, el millor aprenentatge d’aquestes dies ha estat conèixer l’intens treball i entusiasme que es porta a terme des del centre de coneixement en dades obertes.

Traslladar a Barcelona la passió per les dades obertes des del rigor i l’exigència cap a la feina ben feta són els valors d’Iniciativa Open Data Barcelona. L’equip de persones que conformen aquest projecte, sense cap mena de dubte, és entusiasta de la innovació i treballa des del convenciment que les dades obertes estan convertint la nostra societat en més democràtica i sostenible socialment i econòmica.