Crònica presentació dels portals #DadesXViolènciaXDones & #DatosXViolenciaXMujeres

Comença la presentacions dels portals Lourdes Muñoz Co-fundadora d’Iniciativa Barcelona Open Data i directora del projecte inicia la presentació dels portals #DadesXViolènciaXDones & #DatosXViolenciaXMujere. L’equip #DataWomen porta a terme el projecte des de 2019 de recopilació de dades orientada al dret de les dones.”Sense dades no hi haurà igualtat”.

Portals amb l’objectiu de divulgar dades obertes sobre l’impacte de la violència masclista.

  • Hem actualitzat, recopilat i ampliat les dades de Dades X Violència X Dones.
  • Més de 20 Datasets ampliada informació de 2008-2018 a dades anys 2019/2020.
  • Ampliat dades presentades en el projecte amb nous apartats: impacte de COVID19 en violència masclista i violència sexual.
  • Nous Datasets generats i publicats per la seva lliure reutilització.

Continua Lidia Guinart, Diputada, ponente del pacte d’estat Violència de Gènere la Congrès. “Tota producció de dades aquest segregat per sexe, té un dels 10 eixos exclusivament dedicat exclusivament al seguiment estadístic, per lluitar contra la violència masclista hem de saber a què ens estem enfrontant” “Com més dades tinguem millor ens podrem enfrontar”. Ens explica que l’acord no només clama que hi hagi estadístiques i un tractament adequat, sinó que diu també que per constatar la magnitud real de la violència cal establir indicadors sobre la validesa de la resposta institucionals. “No ens podem acontentar només a mesurar la violència, sinó que també hem de mesurar la resposta institucional”

Lourdes Muñoz ens mostra i explicar els portals Dades x Violència x Dones & Datos x Violencia x Mujeres. La idea és visualitzar dades sobre la violència de gènere en la societat, entre les dones i entre homes i dones. Així com els recursos públics destinats a les dones víctimes de gènere respecte a altres polítiques públiques. “La majoria de les dades no eren datasets, sinó que són Excel el ministeri de l’interior publica les dades cada any i nosaltres hem hagut d’analitzar-los”. Ens ha mostrat les dues webs, explicant moltes de les dades de manera senzilla i organitzada.

Alicia León Molina graduada en estadística i tècnica de Data Gender Lab explica explica com va ser la metodologia que es va seguir per trobar i treballar les dades dels portals. Primer és la cerca de dades obertes:

  • Fonts de dades relacionades amb el projecte.
  • Cerca de dades obertes d’interes.
  • Dades actualitzades i com la desagregació desitjada

Desprès va el procés de dades que és on és creen les taules de dades a partir de bases de dades i per últim és la construcció de les visualitzacions Data → Coneixement.

Ens mostra el portal opendatawomen.org que n’hi ha construït recopilant tots els projectes amb perspectiva de gènere que es pot veure una petita informació i descarrega les dades per utilitzar-les.

Vam tindre una ronda de comentaris i preguntes molt interessant on les assistents van participar. Lourdes Muñoz finalitza la sessió fent una conclusió de tots els temes amb les respostes a les preguntes i donant les gràcies a totes per haver assistit i participat en aquesta presentació.

Crònica presentació dels portals Dades X Violència X Dones & #DatosXViolenciaXMujeres