Crònica Jornada. “Les dades obertes element clau de la transformació digital”

La Setmana #OpenDataBaix 2020 organitzada per Iniciativa Barcelona Open Data conjuntament amb el Citilab de Cornellà para difondre oportunitats de dades en el nostre entorn. Dimarts 3 de novembre hem tingut la Jornada. “Les dades obertes són un element clau de la transformació digital“. Lourdes Muñoz fundadora Iniciativa Barcelona Open Data va obrir la sessió explicant “Es pretén mostrar la importància de les dades per la transformació digital de les organitzacions, en context de l’acceleració digital”.

Ha començat amb la ponència inaugural Juantomás García – Chief Envisioning Officer at Sngular. Amb la ponència de PDP en Inteligencia Artificial. Ens ha explicat que la piràmide The Data Science Hierarchy of needs com el 90- 95% del treball consisteix a processar les dades per tenir-ho en punt i poder aplicar les eines més avançades.

Volem destacar una frase que ens ha dit “los datos hablan si sabemos cómo escucharlos”.

Necessitem tenir una cultura data-drive, ja que les dades poden estar però hem d’estar disposats i tenim que incorporarlos. Les dades han de ser accessibles i consultables. No serveig que tinguem dades en l’organització sinó hem de que tindre una cultura de compartilos.

 

Després hem tingut la taula rodona d’experiències on hem comptat amb quatre ponents que ens han compartit el seu projecte de #OpenData.

Pol Colomer – Co-CEO i Co-fundador en Dribia. Amb el seu projecte Predicción de la demanda de movilidad compartida caso de uso de Reby. Ens ha mostrat com podem utilitzar les dades obertes per optimitzar els recursos en les empreses de patinets compartides. Com podem predir on distribuir més patinets?

“A partir de datos abiertos creamos un mapa de demanda de patinetes en la ciudad de Barcelona”.

 

Maria Quiles – Engineer, Co-fundadora de Dattium. Ens ha explicat el seu projecte Inteligencia artificial industrial de Dattium. El repte de les dades obertes per la millora dels processos de manufactura.Ens ha explicat el seu aplicatiu de Dattium que permet monopolitzar i tenir els costos per poder ajustar els recursos.

Ens va fer una reflexió “Para implantar una aplicación de inteligencia artificial necesitamos que el nivel de digitalización de la empresa sea elevado porque debe ser concientes de la importancia de su implicación”

 

Violeta MezeklievaEspecialista en alfabetització de dades en l’Open Data Institute. Ens ha explicat el seu projecte Godan action project, dades obertes en el sector agrari.

Ens ha presentat 4 aplicatius:

  • Smart Fertilizar Mixer, Global: per optimitzar l’ús de fertilitzants.
  • Ethiopian Commodity Exchange: Compartir i conèixer els preus de venda. Commonsense, Ethiopia: Saber el risc per poder planificar el cultiu del pròxim any.
  • Vertafrica,Ethiopia, Kenya, Uganda: Detecta les necessitats de guanyat malalt a partir dels seus símptomes.

“Importante poner el esfuerzo en empoderar al usuario final para que los aplicativos con datos sean útiles”.

 

Roberto Fraile Conseller d’Innovació, transformació Digital i desenvolupament econòmic de l’Ajuntament d’Alcobendas. Ens ha presentat el seu projecte sobre LORD – Local Open Registries Data, projectes de cooperació publicoprivat per revisar les dades obertes des de el seu ús intern i d’empreses per poder millorar la interoperabilitat i siguin més utilitzats.

“Buscan coherencia de los datos abiertos para que sean realmente usables por sectores concretos “

 

La Jornada. “Les dades obertes element clau de la transformació digital” la Setmana Open Data Baix Llobregat 2020 és celebra gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Cornellà, AMB Àrea Metropolitana de Barcelona, El Citilab i Iniciativa Barcelona Open Data.

Vols mirar les captures de vídeo amb els missatges principals de les De-Conferència #OpenDataBaix 2020?

 

Presentaciones del De- Conferenciats #OpenDataBaix 2020