Crònica i materials del workshop de Malcolm Bain

Dimarts passat vam donar el tret de sortida al curs a l’OpenDATALab (Citilab Cornellà) amb un workshop gratuït on el ponent convidat va ser en Malcolm Bain, advocat especialista en dret de les TICs. A l’Escola Ciutadana de Dades del Baix Llobregat farem cursos de formació i acreditats en dades obertes a partir del 5 d’Octubre. Recorda que la matrícula està oberta!

La sessió la va presentar Lourdes Muñoz, presidenta d’Iniciativa Barcelona Open Data, que va presentar l’oferta formativa de l’OpenDATALab d’aquest curs amb reflexions sobre la importància de formar-se en Open Data avui en dia. L’OpenDATALab té diversos objectius: divulgar, l’Escola Ciutadana de Dades, i potenciar l’ecosistema emprenedor. Si voleu conèixer tota l’oferta formativa del Citilab, la teniu disponible a la nostra web de Formació.

El workshop, que portava per títol “Uso de los datos abiertos de forma legal y segura“, va ser tota una lliçó en Legal Open Data. En Malcolm Bain va abordar el tema des de dos perpsectives: la legal i la del business. En l’àmbit de la legalitat va fer reflexions com “en los datos realmente abiertos el uso no está limitado, excepto para cuestiones de aspecto jurídico y situaciones ilegales“.

També ens va explicar la importància de les llicències Creative Commons a l’hora de defensar els nostres drets al publicar Open Data, dades que un cop són organitzades i se n’extreu valor d’aquestes, es poden llicènciar per tal de protegir els nostres drets. “Al organizar los datos, estos ganan valor. Y la forma de certificar esto es a partir de licencias, y así poder alegar derechos“. També és important llegir bé les llicències sota les que es publiquen les bases de Dades Obertes, així podrem saber com utilitzar-les de forma correcta! Sabíeu que les dades obertes es poden utilitzar, reutilitzar i redistribuir sense restriccions excepte si tenen llicències d’atribució i copyleft?

Per últim, en relació a la branca del business, Malcolm ens va explicar que les dades més interessant a nivell tècnic són les que estan linkades ja que ens aporten molta més informació sobre las seva procedència i amb què estan conectaces. També: “La clave del Open Data reside en los emprendedores y sus ideas de negocio, sólo con programadores no nos basta“.

Si voleu consultar la presentació completa aquí teniu els materials! Us esperem a partir del 5 d’Octubre als nostres cursos de formació en dades obertes.