Crònica de la sessió informativa “Les dades obertes: oportunitats i reptes per a la comunicació”

Ahir al Col·legi de Periodistes de Catalunya va tenir lloc una sessió enfocada a la utilitat de les dades obertes en el món del periodisme, quin és el ventall d’oportunitats que ofereixen per a la professió i per al món de la Comunicació.

La sessió va anar a càrrec d’Eli Vivas (periodista de dades, directora de l’Itinerari de Periodisme de dades i co-fundadora de HackHackersBCN), Cristina Ribas (Presidenta de l’Associació Catalana de Comunicació Científica) i Lourdes Muñoz (fundadora d’IBOD).

Cristina Ribas va obrir enmarcant aquesta com una activitat de divulgació per la importancia de saber gestionar les dades obertes per a la comunicació científica. Lourdes Muñoz va destacar la importància cada cop més clau de les dades obertes en molts àmbits de la nostra societat i de quina manera hi podem treballar amb elles. En aquest sentit, va presentar dos projectes d’Iniciativa Barcelona Open Data, com són l’Escola Ciutadana de Dades, que ofereix formació per a que la ciutadania aprengui com treure partit d’aquestes dades d, ja sigui de cara a l’Administració o com per a iniciativas privades i projectes emprenedors. Ofereix certificats amb reconeixement internacional donat que és el Node Barcelona del Open Data Institute.

Per altra banda va presentar la Comunitat de Coneixement, un projecte que pretén agrupar experts de tots els àmbits amb l’objectiu de treballar les dades obertes des de diversos àmbits i sota diferents punts de vista. A la Comunitat de Coneixement hi pot participar tothom. Ja us podeu inscriure, ben aviat es posarà en marxa!

Acte seguit, Eli Vivas va fer una presentació entorn la importància del Periodisme de Dades, donant alguns consells per als propers data journalists e animant als periodistes a formar-se en aquesta nova disciplina: “És l’escenari futur de totes les redaccions. Hi ha més demanda de periodistes de dades que gent preparada, i saber visualitzar les dades per a comunicar-ho és essencial.

També va donar alguns exemples de Periodisme de Dades, com és el cas de Medicamentalia, un projecte que pretén treure a la llum dades entorn els medicaments i de quina manera afecten a la bretxa social d’accés a la sanitat. O com és també el cas de Fuga2 (El Periódico), que utilitza dades sobre l’exil·li intel·lectual i de talent per a donar una visió al problema real que hi ha amb els investigadors a tota Europa. També es va parlar de l’informe de WellComm “Perspectivas de la Comunicación 2017: El impacto de los datos en la era de la postverdad“, que situa les dades como eix clau de la comunicació aquest 2017 i com a escenari futur.

Per últim va acabar amb una important reflexió “que les dades s’obrin, a qui més ens interessa és als periodistes. I ara tenim oportunitats per fer-ho!“.

La Titulació Professional en Periodisme de Dades és una de les titulacions d’especialització que des de l’Open Data School oferim per formar a professionals que vulguin especialitzar-se en aquesta nova disciplina que s’està imposant a tots els mitjans o agències de comunicació degut a l’augment de les dades a la xarxa i l’aparició de portals de dades obertes. Pots començar aquesta titulació el proper 25 de maig, la matricula està oberta (matricula’t en Periodisme de Dades).

A continuació podeu consultar les presentacions que van fer Lourdes Muñoz i Eli Vivas: