Crònica III Jornades Internacionals Data Feminism

El passat 14 d’abril es van celebrar les III Jornades Internacionals Data Feminism organitzades per Data Lab La Ciba  amb l’objectiu de divulgar i potenciar les tecnologies data pels drets de les dones i els principals reptes de l’agenda feminista entorn de l’evolució de les tecnologies de dades. Sota el títol “La ciutadania al centre de la digitalització”, l’acte va comptar amb la presència de dones treballadores en diferents sectors que van parlar sobre les bretxes de gènere, violència masclista i igualtat en l’àmbit de la digitalització, i en el que el nostre equip Data Women va col·laborar. 

Aquesta III edició de les Jornades Internacionals Data Feminism van començar amb la benvinguda i la introducció de l’acte per part de la Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet. “A les jornades #Datafeminism abordarem com aplicar la perspectiva de gènere a la intel·ligència artificial perquè aquest avenç tecnològic serveixi per millorar la vida de les dones i de la població en general”, començava indicant l’Alcaldessa.

A continuació es va presentar la conferència inaugural Data Feminism “Aplicar la perspectiva feminista de les tecnologies de dades” per part de la Mercè Crosas, directora del Barcelona Supercomputing Center, on va compartir cinc recomanacions per aplicar a la recollida de dades de sexe i gènere en la tecnologia de dades per abordar: Inclusió, precisió, autonomia, parsimonitat i privacitat. 

La primera taula rodona: Aplicar la tecnologia de dades als drets de les dones, la va moderar Inma Moraleda, directora d’alcaldia de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, qui va donar pas a les primeres ponents explicant el valor de visibilitzar la bretxa de gènere que existeix en l’àmbit tecnològic. En aquesta primera taula, vam comptar amb la presència de l’Andrea García, la Eli Vivas i la Sofía Trejo. 

“La importància de les dades i les dades obertes per a la intervenció en violències masclistes” va ser el projecte encarregat d’obrir les ponències. L’Andrea García, cap de la Unitat central d’Atenció i Seguiment de les Víctimes dels Mossos d’Esquadra, va exposar el benefici i la utilitat de les estadístiques per visibilitzar les injustícies i promoure canvis socials. 

El següent projecte que es va presentar va ser sobre  “Periodisme de dades per a comunicar reptes socials i d’igualtat”, a càrrec de la Eli Vivas, cofundadora de Storydata, qui va assenyalar el següent: “Hem analitzat les agendes d’alcaldes i alcaldesses de Catalunya i el 80% de les reunions les realitzen les dones alcaldesses”. 

L’última ponent de la primera taula de les Jornades va ser la Sofía Trejo, Investigadora en Ètica de la intel·ligència artificial a BSC i especialitzada en biaixos de gènere, va reflexionar sobre gènere i intel·ligència artificial i va aportar una dada, entre d’altres, a destacar: “Els impactes erronis de la intel·ligència artificial no estan distribuïts equitativament. Per exemple, el reconeixement facial funciona pitjor en les dones i, un 30% encara pitjor, en dones de color”. 

Seguidament va ser el torn de preguntes i debat per part de la fila 0; formada per la Lucía López, responsable de l’Observatori metropolità de gènere; i la Thais Ruiz de Alda, directora executiva, Innovació digital i Fundadora de Digital Fems. 

Un cop concloses les ponències de la primera taula i el torn de preguntes, es va presentar l’informe DadesXPolítiquespúbliques, a càrrec de la Maribel Cárdenas, directora de Polítiques d’Igualtat a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i la Lourdes Muñoz, directora d’Iniciativa Barcelona Open Data. Aquest informe recull informació valuosa i rellevant sobre la problemàtica de la violència masclista i de gènere a través de la recol·lecció i l’anàlisi de dades. 

Abans d’iniciar les ponències de la segona taula de les Jornades, es va donar lloc a la presentació del Consell Assessor per part de l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, format per Núria Castell, Carme Valls, Lídia Arroyo, Mara Eugenia Balestrini, Susana Prado, Thais Ruiz de Alda, María José Rementeria, Noelia Torres, Montse Guardia, Eli Vivas, Antonia Ferrer i Karina Gibert. L’objectiu d’aquest Consell Assessor és la consecució i el seguiment de les línies de treball de la CIBA amb dones expertes en diferents àmbits tecnològics, de dades i gènere. 

Posteriorment, va començar la segona taula rodona “Dades generades per la ciutadania”, la qual va presentar i moderar la Lourdes Muñoz, directora d’Iniciativa Barcelona Open Data i on vam comptar amb la presència de l’Antonia Ferrer, la Yolanda Caballero, la Pilar Fieiro i l’Anna Higueras.    

En primer lloc, vam comptar amb la ponència de l’Antonia Ferrer, directora de l’Observatori Valencià de Dades Obertes i Transparència i de la Càtedra Transparència i Gestió de dades de la Universitat Politècnica de València, que va explicar com obtenir informació i dades per establir polítiques públiques per la ciutadania en la seva conferència sobre “Experiències de ciència ciutadana als barris de València: Orriols i Campanar”. 

Seguidament, va arribar el torn del projecte “Camí Lila: urbanisme amb ulls de dona”, un projecte objectiu del qual és transformar el barri en un espai segur per a les dones i per a tots els veïns i que van liderar Yolanda Caballero López i Pilar Fernández Fieiro, del Grup de dones de Llefià. 

A continuació va arribar el torn de l’última ponència de la segona taula rodona de la III edició de les Jornades Internacionals Data Feminism. L’Anna Higueras, Project Manager a Ideas for Change, va abordar la importància de les dades ciutadanes per impactar en el canvi social de les ciutats. 

Per concloure les ponències de la segona taula rodona, es va donar lloc al debat i torn de preguntes per part de la fila 0, la qual la formaven Monica Aguilar Igartua, professora associada Departament d’Enginyeria de Xarxes a la Universitat Politècnica de Catalunya; Montse Guardia Guell, Co-founder & CEO a Big Onion; i Rosa Artiso, socia i directora General a Sayoscarrera. 

Finalment, va arribar el torn de la Deconferència “Projectes de dades que visualitzen les bretxes pendents” organitzada per l’equip Data Women d’Iniciativa Barcelona Open Data. La Deconferència va estar protagonitzada i liderada per dones que van visibilitzar projectes interessants sobre tecnologia de dades i va estar moderada per la Lourdes Muñoz, directora d’Iniciativa Barcelona Open Data.

El primer projecte el va presentar la Núria Ferran Ferrer, responsable del projecte de recerca Women&Wikipedia i professora de la Universitat de Barcelona. Ens va parlar sobre La bretxa de gènere a la Wikipedia, una web que recopila informació i contingut lliure. 

El segon i últim projecte que vam poder veure a la Deconferència va ser Open Source Wikibim, un projecte digital col·laboratiu i obert que ens va explicar la Yolanda Muriel, BIM Architect (Building Information Modeling). El BIM és una metodologia que permet crear simulacions digitals de disseny i, per tant, aquesta fusió consisteix en la publicació de dades obertes sobre informes oficials de BIM. 

Finalment, es van exposar algunes conclusions en comú, així com un torn de debat amb preguntes i respostes per part dels assistents a les nostres ponents i es va donar per finalitzada la Deconferència Data Women, posant punt final a la tercera edició de les Jornades Internacionals Data Feminism.

Pots veure totes les fotografíes a l’àlbum III Jornades Internacionals Data Feminism