OpenDataDay 2022: per una reutilització efectiva de dades

El passat 9 de març, vam celebrar l’Open Data Day 2022 sobre el lema ”PER UNA REUTILITZACIÓ MÉS EFECTIVA DE LES DADES OBERTES” un esdeveniment on vam comptar amb persones expertes. Va ser un plaer poder tornar amb força amb un esdeveniment presencial. Lourdes Muñoz, directora d’Iniciativa Barcelona Open Data donar la benvinguda i presentar aquesta edició de l’Open Data Day 2022. “Necessitem més dades i de més qualitat, estem en el camí d’aconseguir una major reutilització de les dades”

Carles Agusti, consultor Internacional en Governança i Tecnologia i ODS Manager per la IFGIC va moderar la primera taula: Oportunitat de les dades obertes de les institucions. Va donar pas als primers ponents explicant la importància dels projectes des de les institucions.

Xesca Serra, cap d’Àrea de Dades Obertes a la Secretaria de Govern Obert va afirmar: Des de la covid s’ha començat a valorar més l’interès d’obrir les dades, un gran creixement que ens ha ensenyat a valorar-les i donar importància, sense oblidar que sempre cal cuidar la qualitat de les dades”

Marius Boada, director de l’Oficina Municipal de Dades en l’Ajuntament de Barcelona, ens va parlar del nou projecte de l’Ajuntament de Barcelona, l’evolució d’un portal #OpenData a un portal de dades que millori la interfície actual on aquestes dades són massa dificils d’interpretar o poc intuïtives

De la ponència de Pep Budi, CIO de l’Ajuntament de Tarragona,destaquem: “Cal caminar dins organitzacions amb cultura de dades que requereixin un procés de transformació digital” i també: Per ser més atractius com a portal de dades acompanyem les dades en brut, de representació gràfiques”

De la participacio d’Oriol Roselló, responsable tècnic de Dades Obertes a la Diputació de Barcelona destaquem “La filosofia no és fer encàrrecs de dades per a un ajuntament si no creem un repositori de #DadesObertes que siguin directament reutilitzable pels ajuntaments (servei – ecosistema). També ens va explicar que no tenen un producte de #DadesObertes sinó serveis per a fomentar un ecosistema de Dades Obertes.

A la segona taula rodona, el protagonisme va ser el de les persones reutilitzadores de dades obertes, on es van presentar diferents projectes basats en la seva reutilització.

La periodista de dades Karma Peiró, va presentar diversos projectes de ViT i va destacar que “El nostre projecte mostra en una pàgina web un dashboard per explicar l’estat de la qüestió d’emissions dels països respecte als compromisos de París (Dades X Emergència climàtica)”

Susana Gil, tècnica de Dades x Comerç, ens va parlar del projecte #DadesxComerç, un projecte de co-creació digital pel petit comerç amb “Informació basada en fets. Que els petits comerços tinguin coneixements per poder prendre decisions de valor”

El consultor Ignasi Servià, va presentar el seu projecte sobre estratègia i territori, va posar l’accent en la necessitat de disposar de dades obertes per a poder analitzar la realitat, dient que: La intel·ligència artificial consisteix a compartir les dades que tenim, no haver de deduir dades amb altres sistemes”

Per finalitzar va parlar Mercè Crosas, Secretària de Govern Obert de la Generalitat de Catalunya cloent aquesta edició de l’Open Data Day. Va presentar el projecte “Catalunya, un país de dades” donant valor al fet que tenim una comunitat molt madura de dades obertes i podem afrontar aquest repte en col·laboració entre la societat civil i les institucions.

Pots veure totes les fotografies a l’àlbum OpenDataDay2022

I també pots veure la sessió completa de l’#OpenDataDay!

Pots consultar totes les presentacions utilitzades per les persones ponents.