Crònica: Presentació de l’app iCuida

El febrer del 2018, començava el projecte Dades x Dones. Ahir 10 de juliol, se’n presentava el resultat final: l’APP que vetlla i contribueix a promoure l’activitat econòmica del sector dels serveis a les famílies i domèstics, iCuida. 

“No voliem només desenvolupar una APP sinó crear xarxes de dones” va explicar ahir Lourdes Muñoz, presidenta d’Inciativa Barcelona Open Data, durant l’acte de presentació d’iCuida. “Tot el projecte havia d’estar sempre centrat en els drets de les dones, tenint en compte la perspectiva de gènere”. Per això, Iopendata es va marcar un repte: Que les dones fossin les protagonistes de les innovacions tecnològiques del s.XXI.  

Un repte imporant, tenint en compte l’escletxa digital que existeix actualment entre homes i dones. Es va buscar la participació de diversos col·lectius i associacions de dones. Entre elles,  la Plataforma catalana dee suport al Lobby europeu de les dones o la vocalia de dones de l’associació de veïns i veïnes del barri de Sant Genís. 

Durant l’acte de presentació de l’iCuida, les dues portaveus d’aquestes associacions van coincidir en destacara el desconeixement que tenien sobre el món de la tecnologia. “Estem contentes d’haver particiat en aquest projecte perquè ens ha permès aprendre moltes coses sobre el món tecnològic que creiem que és important que treballem nosaltres, les que ens considerem feministes” deia Rosa Maria, de la plataforam catalana de suport al Lobby europeu de les dones. 

El Col·legi d’enginyers informàtics de Catalunya també hi va ser present, com a entitat col·laboradora. Eduard Martin, degà del col·legi, es va prestar a participar amb més projectes d’aquesta mena conjuntament amb Iniciativa Barcelona Open Data. 

A continuació Marisela Vasquez, Diana Vilé i John Vincent van presentar l’aplicatiu en el que van estar treballant durant 3 mesos: iCuida. “És na plataforma d’informació especialitzada que també permet a les usuàries co-crear continguts” va explicar la CEO Marisela Vasquez. 

L’APP té una part estàtica amb tota la informació que s’ha recopilat de l’Ajuntament de Barcelona i una part interactiva on les usàries intercanviaran informació per intentar formar una xarxa entre elles que permeti millorar les seves condicions laborals. La majoria de persones que treballa al sector són dones, sovint no afiliades a la seguretat social – i per tant no protegides legalment – i que porten menys de tres anys vivint a Barcelona.  

“Volem també agraïr a Iniciativa Barcelona Open Data per impulsar projectes amb base tecnològica on les dones treballent pensant i per a satisfer necessitats de col·lectius de dones. 

Podeu descobrir el nou aplicatiu: www.icuida.net