Crònica: Jornades d’innovació econòmica i social

La jornada ha començat amb una sala B plena on Lourdes Muñoz, fundadora d’Iniciativa Barcelona Open Data, ha donat la benvinguda i ha explicat DatosxViolenciaxMujeres , el projecte que es treballarà a la tarda durant la Setmana Open Data. “Un exemple del que volem venir a explicar a la Setmana Open Data: les dades obertes tenen una utilitat social.” Un fet que sovint no sembla tan evident com la seva utilitat econòmica.

A continuació s’ha fet una ronda de presentacions amb els assistents per tal de conèixer projectes, objectius i motius pels quals s’interessen per les dades obertes.

 Alberto Ortiz de Zárate, un dels referents  en innovació pública i dades obertes de l’estat, fundador de Alorza.net, ha començat la ponència explicant l’origen de les dades i exposant que “hay una especie de derrotismo respecto a los datos abiertos. Se dice que se usan poco, pero en realidad los usamos todos los días. Cuando los usamos bien se hacen transparentes y no nos damos cuenta”. “Los datos se usan muchísimo y seguimos pensando que ni los usamos”.

El valor de les dades per a la presa de decisions

Aleshores ha centrat la seva ponència en la necessitat de fomentar l’ús de les dades i de la creació d’una cultura interna de reutilització. L’ Open Data charter va plantejar uns principis de publicació d’informació pública entre els quals consta el de la necessitat que siguin accessibles i reutilitzables. “la gestión de los datos no se acaba con la creación de un portal de datos, sino que hay que fomentar el uso de estos datos y generar una cultura interna de datos”

A través de l’exemple de la plataforma datausa.io, Alberto ha explicat com la comparativa de dades pot servir per prendre decisions de tota mena. “Si conseguimos entender datos y llevarlos a nuestra toma de decisiones ganaremos mucho”.

Bones pràctiques i innovació Open Data

Després d’una pausa per esmorzar, ha començat la ponència sobre bones pràctiques i innovació amb dades obertes. Felix Ortega, Director de Promoció Econòmica, Comerç i Ocupació de l’ajuntament del Prat de Llobregat, ha explicat  “és necessari automatitzar la incorporació de les dades a la web i al panell d’indicadors perquè no podem tenir una o dues persones tècniques dedicades exclusivament a recollir totes les dades”.

Karma Peiró, periodista de dades especialitzada en tecnologies de la informació, fa més de 20 anys que es dedica a la professió i aquests últims anys el seu interès per les dades l’ha portat a organitzar hackatons, expedicions de dades, etc. “Abans fèiem hackatons i actes per a un grup molt reduït de persones i ara això arriba fins a l’ administració pública i a molta més gent” .

A la ronda de preguntes, s’ha plantejat la qüestió de què s’està fent amb aquestes dades. “Ara veig molta voluntat per part de l’administració pública per promoure l’obertura de dades i ara la ciutadania ens hem de plantejar com utilitzar i com treure’n més utilitat” ha dit Karma Peiró. “L’impacte d’obrir les dades no l’acabarem veient fins d’aquí a un temps perquè ara per ara podem obrir moltes dades però en general la gent no té temps o no coneix que pot utilitzar aquestes dades” ha complementat Felix Ortega.

La perspectiva de l’administració l’ha aportat Felix Ortega “no hi ha impacte si no es comunica i per això intentem que els nostres treballadors sàpiguen per què i com comunicar tota la feina que fem d’obertura de dades”. Karma Peiró ha parlat des d’una perspectiva més ciutadana afirmant que “o fem dosis d’ alfabetització en el tractament de dades digital o la ciutadania tardarà molts anys a aprendre a utilitzar-les perquè s’ha de fer un esforç enorme”

El taller d’eines de l’Institut Cartogràfic

Marc Torres, tècnic de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, membre de  Geoinquiets i de la xarxa d’ innovació pública de Catalunya, ha conduït un taller sobre eines gratuïtes de l’Institut Cartogràfic per mapificar les dades.

Instamaps és una eina que l’Institut Cartogràfic posa a disposició de qui la vulgui utilitzar i que serveix per crear mapes a partir d’informació del mateix institut. En el moment en el qual exposava com fer un mapa nou, Marc Torres ha afirmat en referència a les dades de cartogràfiques tan conegudes com la latitud i la longitud “durant uns anys semblava que tothom se n’apartava i ara ens n’adonem que són dades clau per temes de visualització de dades”.

Al final de la jornada, Gerard Otalora va presentar el projecte que acaba de començar: Code4Barcelona. El podeu trobar al twitter @code4barcelona

Les dues presentacions utilitzades per ponents (Felix Ortega i Alberto Ortiz de Zárate):