Crònica: El primer drinks&data del 2019 compartint experiències sobre les dades obertes a l’àmbit local

Aquest any, els Drinks&Data giraran al voltant de les dades obertes aplicades al món local. Els portals de dades, les iniciatives concretes i les experiències compartides serán els continguts centrals d’aquests esdeveniments de l’eix divulgació d’Iniciativa Barcelona Open data que celebra amb suport de la Diputació de Barcelona (Diba Oberta).

El passat dijous 29 de maig es va fer el primer D&D on es van compartir experiències de tres municipis diferents que han apostat per obrir portals de dades.

Lourdes Muñoz, presidenta d’Iniciativa BCN Open Data, va presentar l’acte a la Fàbrica Lehmann. “Us animem a fer un cop d’ull al portal que va ser creat per tal que profesisonals comaprteixin coneixements sobre Open Data” va dir en referència al portal Compartir.

Carles Agustí, de la Diputació de Barcelona, també va intervenir explicant que allò que abans es coneixia com a participació ciutadana ara s’ha convertit en quelcom molt més gran. La Diputació de Barcelona ja aposta per les dades obertes amb les iniciatives impulsades per la #DibaOberta. En aquest context, també va explicar que gràcies a la col·laboració amb Iniciativa BCN Open Data, estan impulsant iniciatives com les expedicions de dades. Properament se’n farà una sobre salut.

https://youtu.be/mtKQJO5w62I

Tot seguit, Mercedes Aguilar, de l’Ajuntament de Rubí, va explicar com el consistori treballa des del 2014 per apostar per les dades obertes. “Voliem tenir totes les dades de l’ajuntament integrades i no només mostrar-les com a política de transparència”.

https://youtu.be/rgu4l9bMzBg

Hugo Barros, de l’Ajuntament de Sant Quirze, va explicar l’experiència del consistori i l’assessorament que van rebre de la Diputació de Barcelona.

Ambdós ajuntaments mencionats anteriorment, formen part dels consistoris que amb l’ajuda del consorci AOC van compartir experiències per crear portals de dades obertes als seus respectius consistoris.

https://youtu.be/OS8GMToXnnc

L’Ajuntament de Sant Just Desvern també formava part d’aquest grup assessorat pel consorci AOC. Pere Galindo va ser l’últim ponent de la jornada i va justifiar que “no val només publicar un dataset, cal donar-li context i explicar d’on surten i per a què serveixen totes aquestes dades”.

En general, tots van conincidir en què l’estandarizació de les dades és un dels problemes més habituals a l’hora de generar portals de dades obertes.
Aquesta va ser només la primera aproximació a les dades obertes al món local. D’ara en endavant, Iniciativa BCN Open Data impulsa una wiki a la plataforma Compartim per comparar i contrastar plataformes diferents. Durant la resta de l’any es faran altres D&D sobre la temàtica i accions conjuntes a les que us animem a participar.

Pots consultar totes les fotos de l’acte al Flickr i també les presentacions de les ponències: