Crònica: Jornada Empreses “Les dades obertes un valor pel meu projecte”

Dins el cicle Estiu Open Data al Cibernarium, que organitza IT Academy de Barcelona Activa juntament amb Iniciativa Barcelona Open Data, aquest dilluns 9 de juliol s’ha portat a terme la Jornada Divulgativa per Empreses: “Les dades obertes, un valor pel meu projecte”, l’última activitat que tanca aquest cicle.

En Raul Sánchez, responsable d’Innovació a Barcelona Activa, ha inaugurat la Jornada presentant el vincle entre les dues entitats, i la Lourdes Muñoz, Presidenta d’Iniciativa Barcelona Open Data, ha agafat el relleu per explicar com és d’important que les empreses locals tinguin accés a les dades de l’administració pública: “és necessari transformar les dades en valor econòmic per generar activitat econòmica a la ciutat; convertir dades en informació i la informació en valor econòmic”. 

La primera de les tres ponències programades de la Jornada ha estat a càrrec de l’Alberto Abella, Doctor en Dades i co-fundador d’Iniciativa Barcelona Open Data. Durant la seva intervenció ha parlat sobre el deure de l’administració 

pública a obrir dades: “la administración debe abrir datos públicos para que las empresas puedan generar valor económico, ya que si no son de uso comercial no son datos abiertos”. A més, ha parlat dels portals de dades obertes del territori català per exemplificar si són totalment portals oberts o no, i ha mencionat altres portals i recurssos interessants per les empreses assistents a l’acte. 

A continuació, hem pogut conèixer com les pimes poden aplicar  les dades obertes de la mà de dos CEOs de diferents empreses: Pablo A. Martínez, CEO & Android Lead, a GreenLionSoft i Ricard Gonzàlez, CEO d’Infraplan Geospatial.

Desde Madrid i a través de videoconferència, en Pablo A. Martínez ha parlat sobre el procés de descàrrega que segueiexen a la seva empresa: “decidimos qué datos queremos y como los queremos estandarizar y con programación, los ordenamos y los almacenamos como queremos y de forma automatizada”. I en Ricard Gonzàlez ha donat referències per tenir en compte a l’hora de recórrer a les dades obertes pel funionament del negoci: “si voleu basar un negoci en dades obertes, heu de tenir en compte la política de manteniment d’aquell dataset amb el qual voleu operar per assegurar el correcte funcionament del vostre projecte. Per exemple, s’ha de tenir en compte cada quan s’actualitzen aquelles dades”.

Després d’un break que ha donat oportunitat per compartir impressions i idees, s’ha donat pas a un taller participatiu on hem vist eines gratuïtes de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, amb en Marc Torres, GeoStarter a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i membre de la Xarxa d’Innovació Pública Geoinquiet. En Marc ha fet referència a les possibilitats que obre l’eina gratuita onl

ine Instamaps, creada per l’Istitut Cartogràfic de Catalunya. Sobre aquesta eina ha dit que “dona l’oportunitat a que els

usuaris mateixos siguin cartògrafs. Poden fer servir els mapes guardats a la galeria i també poden fer-ne de nous”. A més, “l’eina és global i per tant podem fer servir mapes de tot el món”. D’altra banda, en Marc ha afegit que aquesta eina permet la geocodificació, molt útil quan tenim moltes adreces sense geolocalitzar i que gràcies a la base de dades que Instamaps incorpora, les podem ubicar sobre un mapa de manera ràpida i fàcilment.

 

Presentació de l’Alberto Abella a la Jornada Divulgativa per Empreses: Les dades obertes, un valor pel meu projecte from Iniciativa Barcelona Open Data