Crònica del Drinks & Data amb Alberto Abella

Dilluns 27 de Novembre va tenir lloc l’últim Drinks & Data de l’any, en el que Alberto Abella (senior manager a desideDatum i co-fundador d’Iniciativa Barcelona Open Data) va compartir els resultats del seu estudi en Reutilització de Dades per la Fundació COTEC.

Carlos Guadian, membre de la nostra comunitat i membre d’Ideograma (a qui agraïm haver-nos cedit l’espai de La Fàbrica Lehmann!) va ser l’encarregat d’obrir la sessió. Carlos va mencionar com hem col·laborat anteriorment Iniciativa BCN Open Data e Ideograma amb iniciatives com l’Open Data Day o els Drinks & Data periòdics.

A continuació, Lourdes Muñoz, fundadora d’Iniciativa Barcelona Open Data va fer una breu introducció a la feina de divulgació, formació, consultoria, investigació i emprenedoria Open Data. Va destacar “Creiem que és molt important que professionals de diferents àmbits tinguin oportunitats de generar valor a través de les dades.

La presentació d’Alberto Abella va donar molts conceptes claus, basats en què és el que s’està fent actualment amb l’Open Data i de quina manera reutilitzen les empreses, per tenir una visió aproximada de quin és el futur en aquest àmbit. Com, per exemple: “Para que una empresa pequeña hoy en día pueda innovar, lo podrá hacer a través de los datos.” així com “Los datos son la base de la justicia social ya que nos permiten entender exactamente qué es lo que pasa en las administraciones de forma objetiva.” També va remarcar la importància de fixar uns standards a l’hora de fer els datasets tot i què “potser és massa tard ara mateix“.

També va fer afirmacions sobre apostes segures en dades obertes, així com va compartir els seus dubtes amb tots les persones assistents. En concret, va destacar dels resultats que les aplicacions que generen més valor ecònomic són les que tenen els models de negoci basats en dades que utilitzen, sobretot, serveis de localització en temps real (transport, metereologia) i geolocalització. També, li va sorprendre un dels resultats, en el que 1 de cada 5 dels responsables dels portals dades no coneixien als reutilitzadors d’aquestes dades i només un 49% diposava de l’estructura necessària per conèixer qui accedia a aquestes dades.

Per últim va fer una reflexió: “Hay que seguir invirtiendo en datos para evitar casos de infraestructuras que no se utilicen y utilizar mejor los recursos de los que dispone la administración y de forma más eficiente.

A continuació podeu consultar la presentació que va fer l’Alberto Abella: