Crònica de la taula rodona en Open Data i transparència

Dijous 16 de Març va tenir lloc una taula rodona al Col·legi de Periodistes de Catalunya amb professionals del sector periodístic i de l’àmbit de les dades obertes que van obrir debat per tal de definir quin és l’estat actual de l’Open Data i quina feina s’està fent per a obrir les dades a tots els nivells.

La taula la va presidir Karma Peiró (directora de Nació Digital), que va comptar amb la participació de Francesca Bria, comissionada de Tecnologia i Innovació Digital a l’Ajuntament de Barcelona; Amparo Moreno Sardà, Directora del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB.; Carlos Guadian, consultor i assessor de comunicació pública a Ideograma i Concha Catalan, periodista de dades i impulsora del Manifest Pro-Transparència 2017.

Després de la primera intervenció de Karma Peiró (@kpeiro) que va obrir la taula rodona, Francesca Bria (@francesca_bria) va fer una reflexió important sobre la necessitat d’implementar l’ús ètic de les dades ja que, sinó, tot el potencial de les dades obertes es pot tornar en tot el contrari si les dades cauen en les mans equivocades i són utilitzades amb fins comercials. De fet aquesta reflexió la van secundar tots els participants de la taula al llarg de les diferents intervencions.

A continuació, Carlos Guadian (@carlosguadian) va fer una intervenció molt relacionada amb l’Open Data Day i el que va succeir durant la jornada que vam organitzar juntament amb Ideograma i ODI Barcelona. Va presentar els resultats del rànquing de Portals de Dades Obertes de Catalunya, amb el que va extreure una sèrie de conclusions que dibuixen els reptes futurs de l’Open Data a Catalunya, a través dels punts forts i els febles d’aquests portals.

El debat va continuar amb la intervenció d’Amparo Moreno, veterana del món del periodisme i que va fer un discurs sobre la qualitat de la informació i com aquesta es tracta per fer-la arribar a la ciutadania. Entre d’altres iniciatives, es troba inmersa en un projecte anomenat Ciutadania Plural que precissament treballa per a millorar això. Entre els exemples que va donar, hi ha el mapa de http://www.mapainfoparticipa.com, on podeu trobar un projecte que agrupa diferents municipis i de quina manera agrupen les dades i com les comuniquen, el que serveix per saber quin és l’estat d’obertura de les dades en aquests municipis. Algunes de les reflexions d’Amparo Moreno van ser “Tenim eines però ens falta conceptualitzar la informació per a una millor organització. Hem de potenciar l’assesorament.

Abans d’obrir debat amb tots els assistents de l’esdeveniment, Concha Catalan (@conchacatalan) va presentar el projecte de la iniciativa Innovation & Human Rights (ihr.world), que combina l’ús de les dades amb motius socials e històrics, ja sigui a través d’un Manifest Pro-Transparència, que podeu trobar a la seva pàgina web, com un projecte que vol recuperar informació i dades de la Guerra Civil per a estudiar i tenir informació més concreta d’aquest periode fosc de la història del nostre país. Per últim, va concloure la seva participació amb una reflexió “La infrautilització actual de les dades vol dir oportunitat, una oportunitat que hem d’aprofitar.

Consulteu les fotografies de l’esdeveniment a la nostra galeria de Flickr!
Taula rodona sobre Open Data i transparència