Crònica: expedició de dades índex Pobresa precarietat dones

L’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb Iniciativa Barcelona Open Data van organitzar el passat dissabte 27 d’octubre, una expedició de dades sobre la feminització de la pobresa i la precarietat en el Disseny Hub Barcelona. El repte principal d’aquesta trobada era construir el primer índex sobre pobresa i precarietat femenina utilitzant dades obertes de l’Ajuntament de Barcelona, de la Generalitat de Catalunya i del Govern Espanyol, comparant i identificant dades d’altres entitats per ciutats, països.

Més de 40 expertes (visualitzadores, analistes, periodistes de dades i dones en situació de precarietat) es van reunir per crear una eina pionera amb l’objectiu d’oferir millors respostes a les necessitats de les dones a Barcelona.

Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona va introduïr la sessió i va indicar la voluntat de visibilitzar els “terres enganxosos” que pateixen les dones; Sonia Ruíz, cap de Departament de Transversalitat de Gènere de l’Ajuntament de Barcelona, va explicar perquè és necessitar un índex de feminització de la pobresa.

També va intervenir Maria de la Fuente, presidenta de IQ i Directora de l’observatori IQ. Va realitzar un recorregut pels índexs de pobresa i gènere existents. Va destacar les dades i les variables rellevants per mesurar les bretxes o desigualtat: treball, temps, poder, salut i violència. Estel Crusellas, coordinadora del CIRD, departament de Transversalitat de Gènere de l’Ajuntament de Barcelona va presentar els principals temes d’anàlisis: estructures familiars, economia, mercat de treball, formació, empoderament, habitatge, salut, violències masclistes entre d’altres.

Finalment, va intervenir Ricardo Baeza, científic de dades i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, per donar consells pràctics per al treball amb les dades.

Els grups van treballar durant 6 hores, van començar amb la tria de temes i el plantejament d’hipòtesis per poder buscar les dades, analitzar-les i visualitzar-les.

La jornada de feina col·laborativa va concloure amb la presentació per part de cada grup de les dades trobades i visualitzacions basades en aquestes dades. Les principals conclusions van ser:

  • L’anàlisi de les dades de la gent gran va mostrar diferències molt elevades entre dones i homes. L’enorme majoria de pensionistes de Barcelona tenen l’habitatge pagat, tot i això, i tot i tenir pensions més baixes, també és més freqüent que les dones de la tercera edat tinguin despeses d’hipoteca o lloguer. El 83% dels homes viuen en habitatges de la seva propietat i lliures d’hipoteca i només el 71% de les dones.
  • Amb l’exploració de les dades d’habitatge es va poder observar que si el cap de família és una dona, hi ha més gent a la llar. També es va descobrir que el 51% són dones en les estructures de cap de família.
  • La comparativa entre les famílies monomarentals i biparentals amb fills va mostrar una precarietat més elevada per a les famílies monomarentals.
  • L’anàlisi dels salaris en funció del gènere va destacar que la desigualtat és trobar principalment en les següents categories: oficines de primera, segona i tercera, comunicació, financeres i assegurances, activitats professionals científica i tècniques.

 

Els videos están disponibles en Youtube #IndexPobresaDones

No us perdeu els nostres noticies @iopendataBcn i els tuits #IndexPobresaDones