Data Feminism: la ciència i l’ètica de dades basada en el feminisme

El llibre Data Feminism, escrit per Catherine D’Ignazio i Lauren F. Klein ja està disponible en castellà i en accés obert gràcies a l’equip de Data Género, un observatori de dades amb perspectiva de gènere.

Aquest llibre, es basa en una nova forma de pensar sobre la ciència i l’ètica de dades basada en el feminisme, ja que tal i com expliquen, la ciència de dades es una forma de poder i, aquest poder, es pot utilitzar de moltes maneres diferents, tant pel bé com pel mal, tant per discriminar com per derrocar governs, etc. 

L’escrit s’inicia amb una introducció “Por qué la ciencia de datos necesita feminismo”, que tracta sobre la discriminació per raça i sexe d’un grup de dones informàtiques treballadores de la NASA que van aconseguir molts èxits científics que no eren reconeguts tan fàcilment com els dels homes, i que van haver de lluitar i treballar en condicions discriminatòries. En aquesta introducció, expliquen com Christine Darden va aconseguir el seu ascens professional gràcies al canvi de rols de gènere que va obtenir fruit del seu activisme i gràcies als coneixements i la creació de mecanismes d’informació. 

Tal i com destaquen a la introducció del llibre, un objectiu central del mateix és mostrar com els governs i les corporacions porten molt temps fent ús de dades i estadístiques com tècniques de gestió per preservar un status quo desigual i mostrar com es pot exercir el poder de les dades. 

Durant els següents 7 capítols dels quals està formada l’obra, les autores aborden com el procés del maneig de dades, els models i els algoritmes estan basats en una visió masculina de la realitat, i ho demostren amb un exemple dels biaixos sobre els quals està dissenyada la tecnologia en el cas de la intel·ligència artificial, que no reconeixia la cara d’una estudiant pel fet que el seu funcionament es basava en un conjunt de cares 78 per cent masculines i 84 per cent blanques, i només quatre per cent tenien característiques similars a les d’ella: dona de pell fosca. 

Klein, directora del Laboratori d’Humanisme Digital de la Universitat d’Emory, i D’Ignazio, directora de Data + Feminism Lab i professora del MIT (Massachusetts Institute of Technology de Cambridge, Massachusetts), analitzen al llibre que tot el processament de les dades, les tecnologies emprades, els models i els algoritmes solen estar basats en una visió dominant de la realitat (la masculina), en un sector on només una petita part dels experts són dones.

Per acabar, afegeixen un apartat de conclusions en el que finalitzen el llibre fent una crida a la mobilització i coratge de la societat per lluitar contra la matriu de dominació de la ciència de dades i la intel·ligència artificial.

Gràcies a les autores del llibre i a l’equip Data Género, que s’ha encarregat de traduir-lo, podem accedir a aquesta gran obra que promou la lluita a favor de la igualtat de gènere en l’àmbit de les dades, fet pel qual el nostre equip Data Women treballa diariament, transformant dades en coneixement útil per abordar l’agenda feminista per reduir les bretxes digitals de gènere.