Crònica Presentació rànquing #50Datasets

El passat 17 de novembre vam presentar el rànquing Les Millors Dades Obertes, un repositori públic i obert: Repte els millors #50Datasets, resultat de l’acció col·laborativa entre Iniciativa Barcelona Open Data i la Diputació de Barcelona.

Lourdes Muñoz, Presidenta d’Iniciativa Barcelona Open Data, inicia la presentació explicant la finalitat del repte col·laboratiu #50Datasets creat conjuntament amb la nostra comunitat #Dater i dona pas als ponents que van  presentar un #Dataset.

Va iniciar la presentació de propostes de datsets Felipe Ruiz, analista de dades de l’Ajuntament de Tarragona ens va presentar el dataset: Presència de SARS-CoV-2 en les Aigües Residuals de l’ajuntament de Tarragona. Destaquem “volíem saber si aquesta presència augmentava o no”, les dades ens ajudaran a saber la presència, covid a Tarragona i l’impacte sanitari i valor públic.

A continuació, Jordi Borràs, tècnic d’Iniciativa Barcelona Open Data va aportar el #dataset: Servei de mapes de la xarxa d’enllumenat públic municipal, on ens va parlar que gràcies a aquest podíem veure on estan les llums i veure els espais a priori més insegurs, “El problema del dataset és que crec que li falta incorporar molts municipis i establir una freqüència d’actualització, però està força bé per poder avançar cap a unes ciutats més igualitàries i segures”.

Tot seguit Xesca Serra, Cap de l’Àrea de Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya ens va presentar el dataset: Registre de grups d’interès de Catalunya, i ens explica com les dades són d’un gran interès per a la ciutadania i han de ser de fàcil accés, destaquem de la seva intervenció  “Són unes dades identificatives dels grups inscrits al Registre de grups d’interès de Catalunya que poden influir directament o indirectament en l’elaboració i l’aplicació de les polítiques públiques”.

Continua Marc Garriga, CEO de DesideDatum el qual va aportar el dataset: Dades del mapa urbanístic de Catalunya, on ens va parlar  sobre les dades de superfície i percentatge de les classificacions del sòl agrupades, destaquem “Un dataset que des de 2012 està actualitzat anualment, on veiem l’evolució del sòl de tots els municipis de Catalunya”.

Va concloure la presentació de datasets Oriol Roselló de la Diputació de Barcelona. Ens va presentar el dataset: CIDO Contractació, aquest aportava que com hi han contractes administratius o privats que afecten l’àmbit territorial català i plecs de clàusules generals, destaquem “és molt difícil per tu descobrir que l’ajuntament “x” està fent una convocatòria”.

Finalment, Lourdes Muñoz va concloure l’acte destacant  “La usabilitat del rànquing per traslladar els #datasets  en assumptes fonamentals en l’elaboració de polítiques públiques com #eficiencia #medioambiental, #infraestructura #transparència #serveis”.

Àlbum de fotografies de Presentació del Rànquing les millors Dades Obertes #50Datasets

Vídeo recopilació de Presentació del Rànquing les millors Dades Obertes #50Datasets en l’Smart City