Crònica de L’Estat de les Dades Obertes

El passat 28 de setembre va tindre lloc l’acte l’Estat de les Dades Obertes, en el marc de #IniciativaxDretaSaber durant el mes de setembre on hem divulgat en diversos canals la importància del dret a l’accés a la informació pública i de disposar de dades obertes públiques. 

Va obrir l’acte la directora d’Iniciativa Barcelona Open Data Lourdes Muñoz, va remarcar inicialment la importància del Dia Internacional del Dret a l’Accés a la informació pública per disposar de dades obertes la ciutadania i les organitzacions.

Durant l’acte es van reunir diverses personalitats de varis perfils per abordar  “L’Estat de les Dades Obertes, dins d’un format dinàmic tipus “marató” per respondre qüestions com: les Dades Obertes més interessants recentment disponibles, Novetats Open Data del darrer any, Destacar algun projecte d’aplicació de dades obertes (una aplicació pràctica de com el dret a l’accés a la informació pública es pot transformar en valor social o econòmic) o  alguna proposta de millora perquè les dades obertes responguin més al dret de la informació pública (llei de transparència 19/2014).

Va inaugurar el cicle d’exposicions Carles Agustí Consultor Internacional de Governança i Tecnologia, i Manager del Certificat d’Objectius de Desenvolupament Sostenible per IFGICT. El qual va remarcar la importància dels datasets o #opendata destinats a complir ODS i va finalitzar  la seva intervenció fent una apel·lació a què “les dades obertes han de ser sostenibles”.

A continguació, Eduard Martín: Innovation Expert ; CIO & Intelligent Connectivity Director at Mobile World Capital Barcelona, ens ha parlat sobre el valor de les dades i la importància de com les relacionem, com es passa de dades d’informació rellevant i útil per generar coneixement. Citem “és molt important que els datasets siguin útils, per poder fer les consultes i generar coneixements”.

També vam donar veu a persones usuàries de diferents àmbits, Mercè Marzo, Directora de Relacions Institucionals i Comunicació. Ens va parlar com usuària reutilitzadora en la manca de datasets desagregades per sexe, en el seu projecte de Dones i Poder Local. “Crec que tenim un camí encara molt potent i que hem de tirar, fer la crida perquè les administracions continuïn en el camí d’impulsar les Dades Obertes”.

Tot seguit Montse Guardia: Co-founder & CEO en Big Onion i presidenta de consell assessor de la  UPC, ens va parlar sobre les dades i les diferents perspectives que depenen de cadascun, cal aportar un context per crear informació, coneixement i saviesa,  concloure ficant el focus amb la importància de “la dada pel propòsit”.

Van concloure el cicle d’exposicions Àstrid Desset: Directora Gerent en Administració Oberta de Catalunya, va destacar datasets interessants d’entitats i d’ajuntaments petits i mitjans com són #SantaColoma #Granollers. I Marc Garriga Director de desideDatum, destacar de la seva ponència que l’evolució de les tecnologies de dades, és que hem de gestionar totes les dades de les institucions i una part d’elles seran les dades obertes haver de tindre una mirada més àmplia “pensar en el futur, no només centrar en les #dadesobertes tindre dades privades i públiques”.

Finalment Lourdes Muñoz va presentar el nou repte #50Datasets : Rànquing millors dades obertes d’Iniciativa Barcelona Open Data. Volem recopilar els 50 millors Datasets útils i de qualitat,  per la  manera que han estat les dades publicades als portals de dades obertes i per les aplicacions o usos que podem fer d’aquestes dades per l’interès de la informació que conté. Va animar a participar i proposar el millor dataset. L’acte concloure amb una estona de networking entre la comunitat “dataLover”.

Àlbum de fotografies de l’Acte l’Estat de les Dades Obertes

Video recopilació dels ponents de l’Acte l’Estat de les Dades Obertes