Crònica Open Data Day 2021!

Dissabte 10 de març vam celebrar l’Open Data Day 2021 amb la temàtica de la Covid-19 en aquesta edició de l’Open Data Day la dediquem a destacar projectes i dades de valor per abordar de les repercussions de la pandèmia de la Covid-19 en la salut, l’economia i la societat. Lourdes Muñoz co-presidenta d’Iniciativa Barcelona Open Data inicia la sessió parlant del rànquing #30DataCOVID un projecte per poder compartir visualitzacions basades en dades obertes per l’ús de la ciutadania, orientats a divulgació, produir informació accessible o generar coneixement.

Després de la presentació del Rànquing #30DataCOVID hem tingut el plaer de comptar amb 5 ponents que ens han presentat els seus projectes sobre la Covid-19.

Mari Carmen Calvillo Cap del Servei del Gabinet d’Alcaldia i Open Data, ens presenta el projecte “Xifres COVID-19 a la ciutat de L’Hospitalet” projecte d’Ajuntament de L’Hospitalet, projecte OpenData per proporcionar eines de consulta de l’evolució de la pandèmia.

Jordi Martin Responsable de Cartografia Digital i SIG, ens va parlar del projecte “Indicadors per al seguiment de la mobilitat a través de dades de telefonia mòbil” projecte d’Autoritat del Transport Metropolità. Projecte que permet visualitzar el nombre de viatges i el nombre de persones que es desplacen.

Agnese Fabris parlant del projecte “Anàlisi de les noves xarxes agroecològiques en resposta de la COVID-19” projecte de DataScientist Aquest projecte es proposa analitzar la resiliència del petit i mitjana pagesia català davant la crisi.

Ferran Mas – Assessor Noves Tecnologies ens ha explicat el seu projecte “Alerta COVID19 Bot” és una eina basada en #OpenData que permet accedir a les dades, comprensibles i senzills per a tothom. Sobre les incidències i ara també les incidències en els centres educatius.

Maria Crosas ens va parlar sobre el projecte “Com la Covid-19 ha canviat les Eleccions dels Estats Units” un projecte col·laboratiu amb professionals del medi Miquel Pellise, Ferran Morales i Quim Perello. Visualitzacions sobre el vot per avançat, forma part d’un projecte especial sobre les eleccions dels #EEUU al web de TrumplandMitjana.

Després hem comptat amb Alicia León graduada en estadística i tècnica de Data gender Lab de La Ciba. Ens ha explicat el projecte “Dades x Covid19 x Dones x SCGramanet” buscava presentar una web divulgativa, accessible i que fos interactiva (El projecte es va analitzar els mesos de març a juny de 2020). Ens va explicar la seva metodologia a l’hora de treballar comença amb la conceptualització, després la cerca de dades obertes, processament i per últim la creació de visualitzacions. “S’ha treballat amb dades obertes, buscant aquells que tinguessin desagregació per municipi i per sexe”. Ens va ensenyar la web creada del projecte, i explicant els diferents apartats de la web: Impacte econòmic, salut i en la violència de gènere. I ens va mostrar una altra web del projecte “Dades x Covid19 x Violencia X Dones” per mostrar un altre exemple de pàgina creada.

Lourdes Muñoz finalitza la sessió agraint a tots els participants per ajudar-nos a recopilar i a mostrar els seus projectes.

 

Materials Open Data Day: