Crònica: Esdeveniment “Violència masclista en l’àmbit digital” Projecte Equal.

Juntament amb Dones en Xarxa hem organitzat un esdeveniment amb la finalitat de poder debatre sobre els atacs programats/ massius en comptes de dones feministes. Es va realitzar en format de directe en Instagram i Lourdes Muñoz fundadora d’Iniciativa Barcelona Open Data va parlar amb tres dones implicades i expertes en el feminisme, aquestes ens van explicar la seva experiència personal i coneixements vinculats amb el tema plantejat.

A l’inici de l’esdeveniment Lourdes Muñoz posant-nos en context el projecte Equal que es va iniciar fa un any abordant les violències masclistes en Instagram, es va fer una crida per a identificar amb els #MésIgualtat #MenysViolència, coneix tot el projecte Equal. Ens explica que parlessin sobre una de les tipologies de violència que és els atacs coordinats a comptes de dones o feministes, ja que és un fenomen que creiem que és important en aquests moments.

Va convidar al directe a Mireia del Pozo Directora de Plusvàlua Dones, Consultora de Comunicació, diversitat i gènere. “La violència masclista en les xarxes socials ha pujat d’una manera abrupta com no l’havíem observat mai” ens ha explicat que en els tres últims anys havia pujat els atacs massius en les xarxes socials però arran del confinament més. Els mitjans de comunicació els tracten poc “Hem d’estar al dia per a protegir-nos” i “No li hem de tenir por”.

Després va entrar Marta GFranco experta en les xarxes socials “Explica històries, faig xarxes i intent que internet continuï sent un lloc habitable” ha començat volent-nos explicar 3 idees per a abordar el tema. “Primer que s’està utilitzant un Software que no està dissenyat perquè nosaltres dialoguem i participem d’una manera amable o segura”.La segona idea “Tenir en compte que aquests atacs massius estan molt organitzats i provenen de xarxes mundials que tenen molts recursos” i finalment la tercera idea és que cada vegada més gent s’adona d’això i ens ha explicat com es pot fer cadascun.

Finalment va entrar Montserrat Boix periodista de TVE i fundadora d’un espai per a les dones. Ens explica que en els últims anys i ho relaciona amb la política amb el tema, va posar el focus en 2015/2016 quan Facebook va començar a ser utilitzat per a les Fake News i les xarxes es van utilitzar per a estratègies de manipulació. “En 2018 es va fer el primer informe de com les fake news va perjudicar les dones i no hem estat capaces de reaccionar”.

Conclusions generals:

  • Les xarxes socials no estan pensades per al debat tranquil, ha de canviar l’estructura i les lleis.
  • Ser més conscient que el debat públic en les xarxes i societat està molt polaritzat de les xarxes i hem d’utilitzar les xarxes més conscientment.
  • Tornar als valors del feminisme i el ciberfeminisme, els drets que hem de reprendre.
  • Estratègies col·lectives són necessàries i no sols per a moments puntuals com posar un #.
  • No sols utilitzar les xarxes socials per a debatre, sinó també per a fer propostes.
  • Les notícies van directament a les xarxes socials i no es verifica abans (Fake News).

Visualitza el directe complet en la nostre compte d’Instagram @donesenxarxa