Dret a saber amb igualtat. Igualtat en les dades, per a la igualtat de les dones

En torno a la celebración del día del “derecho a saber” debemos poner el acento al derecho a saber “con igualdad” o sea, que contemple la igualdad de las mujeres.

Text escrit per Lourdes Muñoz, fundadora de Iniciativa Barcelona Open Data

Aquests dies hem commemorat el Dia internacional de l’accés universal a la informació – 28 set -. Diverses iniciatives promovem el reconeixement del dret de l’accés a la informació, com un aspecte clau en l’actual societat xarxa (declaració coalició proacces del dia internacional acces info 2020) , ja que l’accés a la informació implica oportunitats i un veritable exercici de la ciutadania. La transparència, la publicació de dades obertes públiques de qualitat i la resposta a les peticions d’informació, són aspectes encara amb molt a millorar al nostre país.

A Iniciativa Barcelona Open Data, aquest any hem posat l’accent en la necessitat de la qualitat de les dades obertes davant el dret d’accés a la informació. Qualitat perquè puguin generar coneixement de valor, destacant tres característiques que han de complir les dades: actualitzats, territorialitzats i “amb sexe”.

“Sense igualtat de dades no pot haver igualtat de gènere”, així reclama dades amb perspectiva de gènere Emily Courey Pryor, directora de la iniciativa Data2X de la Fundació ONU.

Si les dades sobre la situació de les dones no estan incorporades, difícilment s’abordaran de forma adequada estratègies per a la igualtat plena de les dones, a més s’oculta de forma sistemàtica les discriminacions que afecten les dones, en conseqüència pot generar noves bretxes, discriminacions o biaixos en el cas d’algoritmes.

Aplicar la perspectiva d’igualtat en les dades públiques implica: disposar de dades desglossades per sexe – dades “amb sexe” – per poder comparar homes – dones, i dades que estan relacionats amb els rols que s’assignen a cada sexe i discriminacions que es produeixen : violència de gènere, bretxa salarial o prostitució, o dades que es refereixin només a les dones per raó del seu sexe (p.ex. taxa de càncer de coll d’úter).

Per contribuir a aquest repte de producció de dades pels drets de les dones, a Iniciativa Barcelona Open Data hem iniciat OpenDataWoman.org, portal que recopila Datasets de diverses fonts d’interès per als drets de les dones; i ja fa un any vam inaugurar el Data Gender Lab (Observatori de dades obertes i gènere) a “La CIBA“, al costat de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, centrat en divulgar i reclamar dades obertes que incloguin a les dones.