Crònica 26/03: Workshop sobre Open Data i projectes socials

Aquest dijous 26 de març s’ha celebrat el primer workshop online d’Iniciativa Barcelona Open Data sota el títol “Aplicar la reutilització de les dades obertes en l’àmbit social”. L’activitat s’ha centrat en conèixer exemples d’ús de dades obertes per a la ciutadania i entitats del tercer sector.

La presentació ha anat a càrrec de la Lourdes Muñoz, cofundadora d’Iniciativa Barcelona Open Data que ha insistit en la voluntat d’IBOD d’“ajudar a transformar les dades obertes en valor econòmic, públic i social”. Així, ha introduït el portal Datos x Violencia x Mujeres, portal de dades obertes sobre l’impacte de la violència masclista i els recursos públics a Espanya 2008-2018.

A la plataforma, es poden visualitzar i comparar dades com ara el dèficit d’unitats forenses a Espanya o l’evolució d’ordres de protecció concedides a dones víctimes de violència de gènere per CCAA. “Catalunya concedeix una mitjana del 46,11% d’ordres de protecció, menys de la mitja a Espanya. La segueixen Madrid, Asturies i el País Basc”, ha destacat.

El punt central de la intervenció ha estat la presentació de la nova formació de l’Open Data School Barcelona, una ferma aposta per la formació de les dades obertes a l’àmbit social. Es tracta del nou Certificat Professional en Social Open Data (32H), dirigit especialment a persones que treballen al tercer sector, àmbit de la igualtat o economia social i solidària, responsables de comunicación corporativa d’organitzacions socials que que volen especialitzar-se en dades o persones que lideren la innovació o l’ús de les tecnologies a entitats o projectes socials.

El Certificat Professional en Social Open Data és la primera formació semipresencial de l’Escola de Dades i integra entre altres competencies la introducció a l’Open Data, el recorregut per fonts de dades i l’ús d’eines de reutilització de dades obertes per les organitzacions. La formació s’iniciarà el proper 22 d’abril.

Piperlab: exemple d’ús de dades obertes amb impacte social

A continuació, Lourdes Muñoz ha donat la paraula al ponent Alejandro Llorente, cofundador & Lead Data Scientist de Piperlab, empresa dedicada a desenvolupar projectes de Data Science i Machine Learning amb empreses.

Un dels projectes que ha presentat ha estat CitizenLab, que té com a objectiu desenvolupar casos d’ús d’intel·ligència artificial i anàlisi de dades a sectors com la movilitat, el turisme, les infraestructures, el transport o altres sectors amb impacte a la ciutadania. Es tracta d’un gran impuls a l’Open Data i que ha permès, en l’àmbit sanitari per exemple, monitoritzar les llistes d’espera i la previsió d’actes mèdics front a la capacitat de serveis d’atenció secundària.

També ha introduït el projecte Datóxido nitrógeno, un bot que publica a temps reals els nivells de contaminació per diòxid de nitrògen i fa prediccions dels moments àlgids de contaminació a la comunitat de Madrid. Un últim exemple presentat ha estat referent a la ‘previsió de demanda i planificació de recursos’ per a SEUR, que va permetre amb open data crear un model predictiu de demanda.

En aquest sentit, Llorente ha insistit en la importància de “utilitzar dades obertes externes- geogràfiques, socio econòmiques o per exemple informes públics- per millorar el valor ens donen les dades internes”. En definitiva, les dades obertes ajuden a les empreses en el día a día per a la presa de decisions i alhora poder millorar molt l’experiència i l’impacte social.

 

Presentacions utilitzades ponencies workshop Ús Open Data X Social:
[slideshare id=230964928&doc=presentacionworkshopcertificadoopendatasocialcast-200327120659]
[slideshare id=230966049&doc=workshop032020opendatasocialalejandocompleta-200327125452]