En marxa Dades x Violència x Dones, el portal sobre violència de gènere i recursos públics a Catalunya

La presentació del portal es va celebrar el passat 27 de desembre a Innoba a càrrec de Lourdes Muñoz

En Marxa ‘Dades x Violència x Dones’, un projecte d’Iniciativa Barcelona Open Data creat amb l’objectiu d’aportar dades obertes objectives, referenciades i oficials a l’opinió pública sobre sobre la violència masclista en l’àmbit de la parella i els recursos públics destinats a Catalunya durant el període 2008-2018.

La presentació del portal web es va desenvolupar el passat 27 de desembre juntament amb l’equip de Dones en Xarxa al centre per la innovació Innoba. El portal busca erigir-se com un espai digital per informar-se, divulgar i disposar de fonts de dades creïbles que permeten interpretar amb dades un tema tan candent com és la violència de gènere. Les dades extretes són de l’àmbit Catalunya en comparació amb altres CCAA.

La violència masclista en xifres

El projecte Dades x Violència x Dones s’ha estructurat en tres seccions: l’impacte de la violència, amb dades sobre dones ateses pel SIAD o l’evolució de les denúncies, entre altres aspectes i la resposta judicial, amb xifres relatives a denúncies, ordres de protecció i condemnes. Per últim, s’evaluen els recursos públics destinats, tenint en compte tant els plans dedicats a l’abordatge de la violència com els pressupostos dels organismes d’Igualtat.

A l’investigació, s’han utilitzat dades extretes amb la col·laboració de les i els assistents al total de 9 exploracions de dades celebrades per IBOD en aquest 2019. D’altra banda, s’han creat un total de sis datasets. Tots els materials generats pel portal son públics sota llicència creative commons oberts a la seva reutilització.

‘Dades x Violència x Dones’ és un projecte realitzat per Maria Macià, Andrea Natalia Naranjo Chávez, Natalia Luppens Alvarez i Lourdes Muñoz, d’Iniciativa Barcelona Open Data. Es tracta d’un projecte realitzat amb el suport del Departament de Treball, Afers socials i famílies de la Generalitat de Catalunya.