En marxa l’Observatori de Gènere i Dades Obertes

Divendres 4 d’octubre va presentar-se l’Observatori de Gènere i Dades Obertes, un projecte fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet, La CIBA i Iniciativa Barcelona Open Data. El projecte parteix de dos objectius fonamentals: fer una tasca de divulgació de temes de gènere de gran impacte i permetre que cada persona interactuï amb les dades i així n’extregui conclusions.

Aquest projecte s’estrena amb una primera eina que recopila dades vinculades al fenomen de la prostitució: l’Observatori de Dades Obertes sobre la prostitució. Es tracta d’un àmbit amb una quantitat escassa de dades que té un impacte rellevant en totes les societats d’arreu del món. En aquest sentit, la proposta interactiva compta amb dades d’àmbit mundial, europeu, espanyol i català.

La posada en marxa de l’Observatori de Dades Obertes sobre la prostitució ha tret a la llum, per exemple, que el 43% de víctimes de la trata per explotació pertanyen a països que no formen part de la Unió Europea.

Pel que fa al cas espanyol, destaca el percentatge de dones que van ser identificades com a víctimes de la trata l’any 2018 a les províncies de Girona i Almeria. L’Observatori ha elaborat un històric de dades de cada província entre els anys 2012 i 2018 a partir de dades oficials del Cos de Policia Nacional (CNP).

L’Observatori de Dades Obertes sobre la prostitució ha posat en context dades que guarden relació amb aquest fenomen accedint a dades públiques de diversos organismes i ha fet una aposta per la reutilització de dades per tal que estiguin obertes a tothom i puguin fomentar la sensibilització, generar nous estudis i també investigacions de caràcter social.

L’Observatori pretén recopilar i referenciar des d’un únic espai web diferents fonts de dades, així com crear i posar a disposició pública bases dades creats a partir d’informes anuals. Per al seu funcionament utilitzarà les següents eines i tècniques:

  • Exercici del dret d’accés a la informació pública
  • Reutilització i divulgació de dades existents
  • Visualització de Dades Obertes
  • Ús de tecnologies DATA

 

L’Observatori als mitjans

A La Vanguardia

A l’Informatiu de TVE

A El Periódico

Al Telenotícies de TV3

Presentacion Proyecto Datos Abiertos X Genero X Santa Coloma.Prostitución