Open Data Day 2019: crònica i vídeo

Dissabte 2 de març va ser el Dia Internacional de les Dades Obertes. És una celebració anual de les dades obertes arreu del món. En aquesta, la setena edició, s’han organitzat de forma descentralitzada més de 400 esdeveniments locals al voltant del globus. El tipus d’accions que es realitzen aquest dia van encaminades a crear aplicacions, visualitzacions, alliberar dades o publicar anàlisi sobre l’estat de les dades obertes. És una oportunitat per mostrar els beneficis de les dades obertes i fomentar l’adopció de polítiques de dades en Governs, iniciativa privada i societat civil.
Iniciativa Barcelona Open Data, juntament amb Ideograma, hem organitzat per quart any consecutiu un esdeveniment a l’emblemàtic espai de La Fàbrica Lehmann. Vam compartir una jornada centrada en les Expedicions de Dades Obertes i en projectes innovadors fets amb dades obertes.


Antoni Gutiérrez-Rubí (CEO d’Ideograma) i Lourdes Muñoz, co-fundadora d’Iniciativa Barcelona Open Data, van donar la benvinguda i van presentar el contingut de la la jornada de l’Open Data Day 2019. Desprès Carlos Guadian va fer una introducció del projecte Dies Internacionals.

El primer projecte que es va presentar va ser Dies Internacionals, un espai on es visibilitza el treball del teixit associatiu català, utilitzant els dies internacionals com a base per transmetre la feina que fan. La difusió d’aquestes dates commemoratives és una oportunitat que permet a col·lectius i organitzacions donar a conèixer el seu treball diari.

La primera expedició que es va presentar va ser la de DadesXCanviClimàtic, organitzada per la Diputació de Barcelona. Ramon Rabella, cap de l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat, va explicar que gràcies a l’expedició han pogut creuar dades socials amb paràmetres meteorològics i energètics. L’expedició els va permetre analitzar les dades de contaminació i de vulnerabilitat i l’impacte del canvi climàtic de la demarcació de Barcelona. “Una expedició de dades ens permetria tenir una visió més global i tenir presents uns inputs que no eren els que utilitzàvem sempre”. Rabella va destacar que després de l’expedició queden per resoldre diversos reptes socials com temes de salut, acces als recursos i de mobilització territorial que tenen una vinculació amb el canvi climàtic.

Després Fèlix Ortega, director de Promoció Econòmica Comerç i Ocupació, va presentar l’expedició DadesXOcupacióXEmpresa, impulsada per l’Ajuntament del Prat del Llobregat. L’objectiu d’aquesta expedició era avaluar de manera coherent el resultats del pacte local per l’ocupació i l’activitat econòmica del prat. “Això tan complex de les dades ho entens molt millor amb una expedició de dades perquè aprens dinàmiques i què es pot fer realment” Ortega diu que l’expedició els ha aportat una forma innovadora i productiva de poder detectar coses que des de l’administració és més difícil. També destaca que poder col·laborar amb gent externa els ha ajudat a tenir una visió més global.

Tot seguit Blai Martí, tècnic del Departament de Transversalitat de Gènere, va presentar l’expedició Índex Pobresa Dones i Precarietat, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona. Va destacar que realitzar l’expedició els ha ajudat a definir millor quines són les dimensions que s’han de tenir en compte per elaborar l’índex i els ha obert la porta a realitzar un estudi Delphi. Gràcies a l’expedició també han pogut certificar que falten dades segregades de dimensions de pobres i dades de temps i això els ajudarà a demanar a les administracions o organismes competents l’obtenció d’aquestes. “Valoro molt positivament que persones professionals d’altres àmbits volguessin col·laborar en aquest projecte”

Com a cloenda de l’Open Data Day, Lourdes Muñoz va destacar que “La participació ja és intrínseca a l’expedició de dades i per tant, a més d’un projecte d’open data, és també un procés de cocreació” On persones d’àmbits diferents col·laboren per dur a terme un mateix projecte i a partir d’aquí animar a les administracions que obrin més dades.
Gràcies a tots i totes els/les assistents per fer d’aquest un Open Data Day memorable! En especial gràcies a Ideograma i a tots els ponents. Ens veiem l’any que ve amb més Dades Obertes!

Conclusions i full de ruta

Després del Open Data Day 2019 es van treure principalment tres conclusions:

S’ha detectat que falten dades i l’expedició pot servir per demanar als organismes competents que les recullin o que es facin públiques i accessibles.
Treballar amb persones de diferents àmbits enriqueix la investigació i aporta perspectives noves i maneres de treballar innovadores.
Les dades s’han de compartir i poden servir per retroalimentar-se entre l’administració pública i l’empresa privada.

“L’expedició de dades no és màgica i dades que no hi eren segueixen sense ser-hi però ens ha aportat noves estratègies i visualització de dades i descobrir noves variables rellevants” Blai Martí, tècnic del Departament de Transversalitat de Gènere de l’Ajuntament de Barcelona.

“Una de les conclusions va ser que o no hi havia dades o no estaven en un format reutilitzable i això és un problema greu perquè no hi havia manera de trobar les dades necessàries” Ramon Rabella, cap de l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona.

“Les dades no les tenim només nosaltres i volem que sigui un projecte que es retroalimenti entre l’administració pública i l’empresa privada, que a vegades té dades que nosaltres no tenim”. Fèlix Ortega, director de Promoció Econòmica Comerç i Ocupació de l’Ajuntament del Prat del Llobregat.

https://youtu.be/fN-9scUUoEo

Galeria d’imatges a Flickr