Crònica: Workshop el valor de les dades obertes

El passat dimarts 27 de novembre vam realitzar un workshop gratuït, una de les activitats organitzada des de l’Open Data Lab del Baix LLobregat al Citilab de Cornellà, on la presidenta d’Iniciativa Barcelona Open Data, Lourdes Muñoz, va explicar les oportunitats de les dades obertes.

“Les dades s’han de pensar com una oportunitat”

Per començar el workshop, Lourdes Muñoz va presentar el context tecnològic que va permetre l’arribada de les dades obertes i va recordar que les dades sempre han estat rellevants per a les empreses. Avui, a més de poder analitzar-les i emmagatzemar-les, també es poden utilitzar per fer prediccions i actuar en temps real. Per tant, el conjunt de l’adopció de lleis de transparència per part dels governs del món (Llei de transparència a Catalunya) i la creació de programes (Hadoop i Watson) que ajuden a convertir les dades en coneixement, van provocar el despertar de les institucions per obrir les seves dades. També va posar de manifest l’accés a les dades com un dret fonamental per a la ciutadania i per la millora de la societat.

Els beneficis de les dades obertes

Són molts ara els exemples al món que es poden trobar sobre la utilització social i econòmic de les dades obertes. A Nova York, es poden detectar els problemes d’insalubritat als restaurants de la ciutat, gràcies a l’accés a les dades obertes de les inspeccions sanitàries. Els periodistes del New York Times van poder crear un mapa interactiu que dona la possibilitat a la gent de tenir informació sobre les infraccions que van cometre els restaurants de la ciutat. Aquest mapa, com a servei, col·labora a la millora de la salut pública.

Amb el Portal de dades obertes del Ferrocarril (SNCF) de França, l’usuari pot estar informat sobre els incidents o els canvis d’horaris en temps reals. L’observatori econòmic digital, Eixos, ofereix els empresaris un mapa dels comerços disponibles a Catalunya, una eina indispensable a l’hora d’implementar un nou servei en un poble o una ciutat de la regió.

 

Si voleu entrar al món de les dades obertes, a l’Open Data School BCN oferim diferents mòduls que podeu cursar a la mida de les seves necessitats o inquietuds, i si voleu esdevenir professional de l’Open Data podeu cursar els nostres Certificats Node Barcelona – Open Data Institute.

Voleu formar part de la comunitat Open Data, apunteu-vos a la newsletter!