Crònica de la Setmana Open Data del Baix Llobregat

Els dies 15, 16 i 17 de Maig va tenir lloc al Citilab de Cornellà la Setmana de l’Open Data del Baix Llobregat, un esdeveniment on vam fer diferents activitats entorn les dades obertes a l’OpenDataLab (la nostra escola de formació del Baix).

JORNADA D’EMPRESES

 

ALBERTO ABELLA

LOURDES MUÑOZ

MARC VILA

RICARD GONZÁLEZ

DECONFERÈNCIA VISUALITZACIÓ DE DADES

La segona jornada va consistir en una deconferència sobre visualització de dades en la que van participar diferents experts en dades obertes, cadascun en diferents àmbits i amb aplicacions molt diferents.

El primer d’ells va ser en Josep Ramisa (Atesmaps), que ens va ensenyar una aplicació que utilitza les dades obertes per preveure allaus. Es tracta d’una eina que permet preparar la sortida hivernal de muntanya de forma òptima. Programar la sortida de forma visual gràcies a la visualització de dades: “Una eina que permet creuar el butlletí de perill d’allaus per a donar una informació als usuaris sobre els riscos dels allaus a través d’un mapa que s’actualitza diàriament“.

El segon convidat va ser en Paulino Vallejo (Solucions Geogràfiques), que ens ensenyar com utilitzen les dades obertes i la visualització d’aquestes amb diferents exemples: com l’anàlisi dels accidents atesos per la Guàrdia Urbana, fet a través de la informació que publica l’Ajuntament de Barcelona. A través d’eines com CARTO fan la visualització. Per altra banda, ens va ensenyar un altre projecte en el que visualitzen l’inventari de locals de Barcelona en planta baixa del 2016. Amb aquest mapa es poden buscar, per exemple, els millors locals per establir un negoci. Una molt bona aplicació de l’open data!

Per últim, Raül Sánchez (Iniciativa Barcelona Open Data) va presentar-nos dos projectes. El primer sobre el Banc Mundial i com visualitzar el deute dels diferents països i amb diferents indicadors. El segon exemple que va posar va ser el projecte Dades x Dones, realitzat per Iniciativa BCN Open Data i que vol crear “Una aplicacio per mòbil que contribueixi a promoure l’economia de les treballadores de serveis a les families i domèstics.“. Dades x Dones utilitzarà les dades obertes a través de les dades demogràfiques, de salut, equipaments educatius, socio-sanitaris, dades d’empreses, informacions d’ajuts… Apunteu la data: el proper 16 de Juny farem la Hackató de Dades x Dones, una marató de hackers on donarem forma a aquest projecte!

DRINKS & DATA

La última jornada de la setmana va ser un Drinks & Data on vam comptar amb l’experta en periodisme de dades Eli Vivas (StoryDataBCN/Hacks Hackers BCN), que va fer una sessió sobre la visualització de dades aplicada en el periodisme de dades a través de diferents exemples de cas.

Com bé va destacar, “Els mapes tenen molta potència informativa” d’aquí la importància de treballar les dades a través de la visualització. “El boom de l’open data és una realitat però falta que la ciutadania pugui fer-ne un ús dels datasets més directe, per això cal saber com extreure’en profit.

Algunes de les eines per visualitzar dades que ens va ensenyar van ser Datawrapper, que a més a més de ser responsive, funciona a la perfecció: Moltes redaccions de mitjans ja l’estan utilizant. Així com CARTO, que és capdavanter al parlar de visualització de dades. Inclòs la versió gratuïta permet moltes funcionalitats per aprofitar les dades obertes per àmbits molt diferents.

Alguns exemples concrets de portals de dades obertes: el portal Gavà Obert de l’Ajuntament de Gavà. No només té una gran quantitat de dades sinó que facilita l’ús d’aquestes amb les diferents eines de visualització de dades. És a partir d’aquest portal que Eli Vivas va fer un estudi de geolocalització dels gossos i gats de Gavà, una informació que abans no estava enlloc i que s’ha pogut fer a través de les dades obertes i la seva visualització.

No os perdeu la llista de reproducció amb totes les ponències de la Setmana Open Data del Baix Llobregat.