Crònica del workshop d’Oleguer Sagarra (OpenDataLab)

Dimecres passat vam fer un workshop sobre la utilització de l’Open Data en els projectes on vam comptar amb el Dr. Oleguer Sagarra (Dribia), on a més a més, vam presentar l’oferta formativa en dades obertes de la temporada que comença a l’OpenDataLab. Recordeu que estem en els últims dies de matriculació!

Per la part d’Iniciativa Barcelona Open Data, Carmen Lavado va inaugurar el workshop fent una breu introducció de la feina que fem per divulgar i formar en dades obertes “L’Open Data és una matèria prima al nostre abast i Iniciativa Barcelona Open Data neix per promoure el coneixmement i la formació en dades obertes, i així aprendre a extreure benefici social i econòmic“. El 20 de Març comencen els nostres cursos i certificats al Citilab, amb el curs d’Introducció a l’Open Data.


Acte seguit, Oleguer Sagarra ens va donar diverses claus per poder aprofitar el màxim el potencial de l’Open Data:Els ingredients bàsics per començar a treballar amb Open Data són les dades: saber si existeixen, si en tenim accès i si estan en el format adeqüat per reutilitzar-les“. Sobretot va destacar que el més important és tenir la pregunta que volem contestar per saber de quina manera treballarem i quines seran les nostres necessitats a nivell tècnic i quines dades necessitarem.

Moltes vegades succeeix que ens enamorem de la tecnologia i les seves possibilitats i oblidem donar resposta als problemes reals! No oblidem que les dades obertes han de ser útils per a la ciutadania“. Així doncs, a través de casos reals i exemples pràctics ens va donar les claus per saber quines són les necessitats per cada cas i quina és la millor forma de respondre a certes problemàtiques i trobar solucions a través de l’Open Data. Un dels casos que ens va ensenyar va ser un que va estudiar amb Dribia i que buscava donar resposta a com reduir el número de vehicles a les ciutats.

Algunes de les conclusions a les que va arribar Oleguer Sagarra en la seva presentació van ser que necessitem documentació i formats reutilitzables, posar APIs per saber qui i com utilitza el nostre servei, escalabilitat per fer les dades més fàcilment reutilitzables, i que “el potencial de les dades està en la nostra creativitat per això s’han de fer SDKs“. També va destacar que necessitem llicències adeqüades, cohabitació del sector públic i privat i que la utilització de les dades generi un model de retorn econòmic (win-win): “No es tracta d’obrir les dades només, sinó de vigilar qui i com les utilitza per a que sigui beneficiós per a tothom, no nomès per grans empreses preparades per reutilitzar-les i treure’n profit“.

No oblideu que aquest 20 de Març començen els cursos formatius en dades obertes a l’OpenDataLab! A continuació podeu consultar la presentació que va fer Olegue Sagarra: